'WampServer, een goede hostingprovider en FTP'

Joomla! thema-avond dinsdag 3 maart 2020

Zalencentrum Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen (centrum) van 19:30 tot 22:00 uur.

'WampServer, een goede hostingprovider en FTP'

wampEen interactieve thema-avond deze maand in de vorm van een workshop. Met als extra informatie over het kiezen van een goede hostingprovider een instellen van FTP.

  • Workshop 'hoe houd ik mijn lokale WampServer up-to-date' (voor Windows gebruikers)? door Benno Stulemeijer
  • Hoe kies ik een goede hostingprovider en hoe werk ik met en configureer ik FTP (voor Applegebruikers en andere geïnteresseerden) door Eric Beernink

Workshop WampServer

Beginnen met en testen van een (nieuwe) Joomlawebsite is het gemakkelijkst als je op je eigen computer/laptop een lokale hostingomgeving hebt geïnstalleerd (http://localhost). Voorheen waren daarvoor de Xampp- en UwAmp-installaties heel geschikt. Helaas is het updaten van Xamp met een nieuwe versie van bijvoorbeeld PHP nogal lastig. En UwAmp wordt niet meer onderhouden.

Een uitstekend alternatief is Wamp. Velen zijn al overgestapt naar Wamp. Wamp wordt zeer actief onderhouden en er komen regelmatig deelupdates uit die je kunt installeren.

Dit updaten van Wamp gaan we deze avond in workshopverband doornemen. Dus neem je laptop mee met een liefst al geïnstalleerde versie van Wamp. Bijna alle onderdelen van Wamp zijn apart te updaten. Denk daarbij aan de nieuwste (versie van) PHP, MySQL, Apache, PHPmyAdmin, Wampmanager en andere onderdelen. Een voordeel van updaten van Wamp is bijvoorbeeld grote snelheidwinst bij het laden van de websitepagina's van localhost.

Een goede hostingprovider en instellen van FTP

Is je lokale website klaar? Dan wil je hem natuurlijk aan de hele wereld laten zien. Hoe kies je een goede hostingprovider en hoe stel je FTP in om bijvoorbeeld je website te uploaden naar je hostingprovider? Eric Beernink zal vanavond nuttige informatie daarover geven.

Een avond met veel informatie voor zowel de beginnende als de ervaren Joomlagebruiker. Dus zorg dat je erbij bent!

Cursussen HCC Joomla! Heerenveen

Cursusseizoen 2019-2020

HCC Joomla! Heerenveen organiseert in het seizoen 2019-2020 twee cursussen:

  • Starterscursus Joomla
  • Gevorderdencursus Joomla

In september 2019 gaan de cursussen van start. Iedere cursus bestaat uit 9 maandelijkse bijeenkomsten.

- -

Werkgroepen 2019-2020

Naast de thema-avonden en de cursussen organiseert HCC Joomla Heerenveen in het seizoen 2019-2020 opnieuw werkgroepen. Uit de “Joomlawerkgroep nieuwe stijl” van het vorige seizoen zijn twee "nieuwe" werkgroepen ontstaan: de CSS-Grid Joomlawerkgroep en een meer algemene Joomlawerkgroep

De werkgroepen zijn bedoeld om, in een ongedwongen sfeer, de aanwezige kennis van de werkgroepleiders en -leden te bundelen. Zo worden er op een werkgroepavond bij de algemene Joomlawerkgroep meerdere onderwerpen behandeld gedurende het seizoen. Op deze manier is er op de werkgroepavonden voor ieder werkgroeplid wel iets van diens gading.

Bij de CSS-Grid Joomlawerkgroep wordt er met CSS-grid een template opgebouwd. Er wordt gekeken wat er allemaal mogelijk is en geprobeerd om de template zoveel mogelijk naar 'eigen hand' te zetten.

werkgroep

Werkgroepleden worden aangemoedigd actief mee te denken en te werken aan onderwerpen, zodat er voor iedere Joomlaliefhebber interessante onderwerpen voorbij komen. Zo kan iedereen bezig zijn met zijn of haar interessegebied. In voorkomende gevallen zal de werkgroepleiding natuurlijk ook onderwerpen voorbereiden.

Bia: "Elke keer weer word ik getroffen door de teamspirit"

biaMet een boek in de hand en hulptroepen in de buurt leerde Bia Huizenga (nu 73) alles wat ze nodig had om haar eigen Joomla-website te bouwen. Maar daar bleef het niet bij: ze hield presentaties over Joomla bij de HCC en was betrokken bij de oprichting van Joomla Gebruikersgroep Heerenveen.
Wat de JoomlaDagen voor haar betekenen? Informatie, inspiratie, samenwerking, contact, enthousiasme, saamhorigheid en gezelligheid.

Lees meer op Joomladagen.nl ...

Gebruikersgroep HCC Joomla! Heerenveen


HCC Joomla! Heerenveen

Met het gratis CMS Joomla is het maken van een website binnen bereik gekomen voor ieder die zich er in wil verdiepen. Joomla heeft veel mogelijkheden zowel voor de beginnende gebruiker, de gevorderde hobbyist als voor de webprofessional.

werkgroep-kl1 werkgroep-kl2 werkgroep-kl3

Onze enthousiaste Joomla gebruikersgroep komt meerdere keren per maand bijeen om kennis en informatie te verzamelen over Joomla maar vooral ook om ervaringen te delen en van elkaar te leren. We werken daarbij samen met JoomlaCommunity.

'Custom fields in Joomla!'

Joomla! thema-avond dinsdag 4 februari 2020

Zalencentrum Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen (centrum) van 19:30 tot 22:00 uur.

'Custom fields in Joomla!'

CustomFields crDe komende thema-avond gaat over Custom fields (extra velden) die in Joomla sinds versie 3.7 aanwezig zijn.

Velden zijn een enorm krachtige uitbreiding in Joomla waarmee je functionaliteit kunt toevoegen waar je vroeger een extensie voor nodig had maar die nu standaard in Joomla zit. Met deze extra velden kun je gestructureerd gegevens toevoegen aan je artikelen, gebruikers of contactpersonen.

Na een korte inleiding door Eric Beernink over deze extra velden en de verschillende opties die je kunt gebruiken volgt een demo. In deze demo gaan we een website bouwen waarop recepten getoond worden. Elke recept bestaat uit een artikel met een aantal extra velden. Eric zal laten zien hoe velden aangemaakt worden, welke instellingen van belang zijn om deze velden later te kunnen stylen met CSS en hoe velden kunnen groeperen aan bepaalde (artikel-)categorieën.

Dr. Joomla!

Zit je met een vraag over je Joomlawebsite en kom je er zelf niet uit? Vraag het Dr. Joomla! ! Vergeet dus niet je laptop mee te nemen.

'Een goede backup maken van je website, hoe doe je dat?'

Joomla! thema-avond dinsdag 1 oktober 2019

Zalencentrum Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen (centrum) van 19:30 tot 22:00 uur.

Een goede backup maken van je website, hoe doe je dat?

akeebabackupEen Joomlawebsite is dynamisch. Er worden artikelen toegevoegd en verwijderd. Extensies worden van updates voorzien en ook Joomla moet regelmatig bijgewerkt worden. Het updaten van Joomla en van extensies gaat meestal probleemloos, maar soms kan er wel eens iets mis gaan. Daarom is een goede backup van levensbelang voor een webmaster! In een korte presentatie zal Eric Beernink uitleggen hoe je (makkelijk en geautomatiseerd) backups kunt maken van je Joomlawebsite, zodat je bij een calamiteit weer snel online bent met zo min mogelijk gegevensverlies.

Dr. Joomla en Show your site!

Zit je met een vraag over je Joomlawebsite en kom je er zelf niet uit? Vraag het Dr. Joomla! Of heb je een leuke website en wil je laten zien hoe je die hebt gemaakt? Vertel ons er alles over! Vergeet dus niet je laptop mee te nemen.

'Diverse leuke Joomlaweetjes'

Joomla! thema-avond dinsdag 5 november 2019

Zalencentrum Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen (centrum) van 19:30 tot 22:00 uur.

Diverse leuke Joomlaweetjes

Deze thema-avond staat bol van leuke en nuttige Joomlawetenswaardigheden.

versioningMargreet Bekema neemt ons mee in de nog vrij nieuwe mogelijkheid van versiebeheer in Joomla. Joomla kan verschillende versies van je tekst opslaan, zodat je weer terug kunt naar een eerdere versie als je bijvoorbeeld iets te enthousiast wijzigingen in je tekst hebt aangebracht.

Margreet zal ons verder laten zien waar je op moet letten als je een geschikte extensie voor Joomla zoekt.

joomla4Berend Bouma zal ons alvast een kijkje achter de schermen van Joomla 4 geven. Hoe komt de backend eruit te zien en de nieuwe media manager?

Deze avond dus voor ieder wat wils. Graag tot ziens dus op deze thema-avond!

Dr. Joomla!

Zit je met een vraag over je Joomlawebsite en kom je er zelf niet uit? Vraag het Dr. Joomla! ! Vergeet dus niet je laptop mee te nemen.

'Designoptimalisatie' en 'hoger in de zoekmachines'

Joomla! thema-avond dinsdag 3 december 2019

Zalencentrum Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen (centrum) van 19:30 tot 22:00 uur.

'Designoptimalisatie' en 'hoger in de zoekmachines'

Deze thema-avond zal Erik Siebelink ons kennis laten maken met aantal onmisbare wetenswaardigheden voor iedere websitebouwer: 

De sitemap en SEO
sitemap crWaarom een sitemap op je site? Het zorgt voor een goede navigatie en het helpt de zoekmachines je site goed op te nemen. Maar het zorgt er ook voor dat jij je menustructuur goed op orde hebt. Het is eigenlijk de inhoudsopgave van jouw site.

Erik zal dieper ingaan op een goede plug-in hiervoor, die ook een stuk SEO (zoekmachine-optimalisatie) doet. En we maken meteen een uitstapje naar hoe zoekmachines kijken naar jouw site. Want je wil (goed) gevonden worden. Kortom: een stukje SEO.

Laadtijd
Een ander aspect is de laadtijd van je website. Ook hier zijn plug-ins voor. Erik zal één hiervan onder de loep nemen. Want ook de laadtijd is een (SEO) aspect dat wordt meegenomen door o.a. Google. Jij wil toch ook niet heel lang wachten totdat een site op je scherm verschijnt? En om die snelheid te meten zijn er tools die we meteen meenemen.

Design
design crErik zal ons tot slot met enkele ‘live practices’ meenemen in hoe hij kijkt naar de designkant van een website. "Ik heb dan wel een logo, maar dan? Hoe probeer ik in de praktijk de juiste sfeer te vangen en hoe zorg ik dat de juiste huisstijl kleuren worden gebruikt. Hoe zorg ik voor een goede usability en hoe creëer ik de juiste look & feel?" Want een website maak je niet voor jezelf, die maak je voor je bezoeker!

Dr. Joomla!

Zit je met een vraag over je Joomlawebsite en kom je er zelf niet uit? Vraag het Dr. Joomla! ! Vergeet dus niet je laptop mee te nemen.

HCC-Joomla! Heerenveen