'HTTP Security headers, Mini font Awesome en webfonts in base64'

Joomla! thema-avond dinsdag 8 januari 2019

Zalencentrum Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen (centrum) van 19:30 tot 22:00 uur.

HTTP Security headers, Mini font Awesome en webfonts in base64

We starten het nieuwe jaar met twee presentaties:

Je website (nog) beter beveiligen met HTTP Security Headers

security headersAls je een (Joomla-)website hebt dan wil je deze zo goed mogelijk beveiligen tegen kwaadwillenden. Een goede eerste stap is om dan een extra beschermingslaag te installeren zoals Admin Tools of RSFirewall. Hiermee hou je, samen het het up-to-date houden van Joomla en de gebruikte extensies, al een groot aantal zaken tegen. Hierbij kun je o.a. denken aan brute force attacks en SQL injections.

Een goede vervolgstap is om HTTP Security Headers te implementeren op je website. HTTP Security Headers vormen een belangrijk onderdeel van de beveiliging van websites. Ze vormen een extra bescherming tegen de meest voorkomende aanvallen zoals XSS (Cross Site Scripting), code-injectie, clickjacking, enz.

In deze presentatie laat Eric Beernink zien hoe je de belangrijkste security headers door middel van het .htaccess bestand aan een website kunt toevoegen.

Je eigen mini Awesome font en webfonts base64 coderen in je CSS

font awesome logoHet awesome font is een prachtig font met allerlei 'icoontjes' die je in je website kunt gebruiken. Echter het standaardwebfont is al gauw 80kb groot en dan komt er ook nog eens zo'n 35kb aan extra CSS bij. Zonde van deze verspilling. Benno Stulemeijer laat je zien hoe je je eigen mini versie van het Awesome font kunt maken met alleen de karakters die je nodig hebt.

Webfonts worden meestal aangeboden als apart te downloaden bestanden. Vaak wel 6 of meer bestanden per website. Je kunt deze bestanden ook base64 encoderen. Dan wordt het gewoon tekst die je rechtstreeks in je CSS kunt opnemen. Het grote voordeel is: Veel minder serverrequests. De browser kan bij het parsen van de CSS al gelijk gebruik maken van de juiste fonts, en hoeft niet apart te wachten tot de webfontbestanden zijn gedownload. Gevolg is een betere websiteperformance (browser is sneller klaar) en een betere SEO-ranking.
Benno legt uit hoe je dit gemakkelijk kunt realiseren.

Dr. Joomla!

Zit je met een vraag over je Joomlawebsite en kom je er zelf niet uit? Vraag het Dr. Joomla! Vergeet dus niet je laptop mee te nemen!

Cursussen HCC Joomla! Heerenveen

Cursusseizoen 2018-2019

HCC Joomla! Heerenveen organiseert in het seizoen 2018-2019 twee cursussen:

In september 2018 gaan de cursussen van start. Iedere cursus bestaat uit 9 maandelijkse bijeenkomsten.

- -

Joomlawerkgroep 2018-2019

Naast de thema-avonden en de cursussen organiseert HCC Joomla Heerenveen in het seizoen 2018-2019 een “Joomlawerkgroep nieuwe stijl”.

Daar waar in het verleden 2 werkgroepen georganiseerd werden, de Templatewerkgroep en de Joomlawerkgroep, is er voor seizoen 2018-2019 gekozen om één algemene Joomlawerkgroep te organiseren.

Deze flexibelere opzet geeft de mogelijkheid om de aanwezige kennis van de werkgroepleiders en -leden te bundelen. Daarnaast kunnen er op een werkgroepavond meerdere onderwerpen behandeld worden. Er bestaat de mogelijkheid om in subgroepjes met deze onderwerpen bezig te zijn. Op deze manier is er op de werkgroepavonden voor ieder werkgroeplid wel iets van diens gading.

werkgroep

Werkgroepleden worden aangemoedigd actief mee te denken en te werken aan onderwerpen, zodat er voor iedere Joomlaliefhebber interessante onderwerpen voorbij komen. Zo kan iedereen bezig zijn met zijn of haar interessegebied. In voorkomende gevallen zal de werkgroepleiding natuurlijk ook onderwerpen voorbereiden.

Bia: "Elke keer weer word ik getroffen door de teamspirit"

biaMet een boek in de hand en hulptroepen in de buurt leerde Bia Huizenga (nu 73) alles wat ze nodig had om haar eigen Joomla-website te bouwen. Maar daar bleef het niet bij: ze hield presentaties over Joomla bij de HCC en was betrokken bij de oprichting van Joomla Gebruikersgroep Heerenveen.
Wat de JoomlaDagen voor haar betekenen? Informatie, inspiratie, samenwerking, contact, enthousiasme, saamhorigheid en gezelligheid.

Lees meer op Joomladagen.nl ...

Gebruikersgroep HCC Joomla! Heerenveen


HCC Joomla! Heerenveen

Met het gratis CMS Joomla is het maken van een website binnen bereik gekomen voor ieder die zich er in wil verdiepen. Joomla heeft veel mogelijkheden zowel voor de beginnende gebruiker, de gevorderde hobbyist als voor de webprofessional.

werkgroep-kl1 werkgroep-kl2 werkgroep-kl3

Onze enthousiaste Joomla gebruikersgroep komt meerdere keren per maand bijeen om kennis en informatie te verzamelen over Joomla maar vooral ook om ervaringen te delen en van elkaar te leren. We werken daarbij samen met JoomlaCommunity.

'Een avond Hikashop'

Joomla! thema-avond dinsdag 6 november 2018

Zalencentrum Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen (centrum) van 19:30 tot 22:00 uur.

Een avond Hikashop

hikashopDe themavond van 6 november staat in het teken van Hikashop. Hikashop is een extensie voor Joomla waarmee je een webshop kunt opzetten.

Eric Beernink zal in het kort uitleggen wat HikaShop is en wat (enkele van de vele) mogelijkheden zijn. Aansluitend volgt een hands-on demo waarin onder andere het volgende aan bod komt:

 • Installeren van Hikashop
 • Configureren van Hikashop
 • Verzendmethoden
 • Betalingsmethoden
 • Categorieën en Artikelen toevoegen
 • Check-out proces
 • Badges
 • Hoe maak ik mijn webshop mooier met overrides en CSS

Nieuwsgierig of HikaShop wellicht voor jou een mooie oplossing is? Kom dan 6 november naar de thema-avond bij HCC Joomla Heerenveen!

Dr. Joomla!

Zit je met een vraag over je Joomlawebsite en kom je er zelf niet uit? Vraag het Dr. Joomla! Vergeet dus niet je laptop mee te nemen!

'Nieuwe CSS3-features en Firefox CSS-editors'

Joomla! thema-avond dinsdag 4 december 2018

Zalencentrum Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen (centrum) van 19:30 tot 22:00 uur.

CSS- clip-path, shapes, variabelen, variabele webfonts en nieuwe Firefox developertools

htmlcssDe thema-avond van 4 december staat in het teken van een aantal (nieuwe) CSS-features die het leven van een webdesigner weer wat aangenamer maken en waarmee je jouw webpagina's interessanter kunt maken voor je bezoekers.
Daarnaast zal een tweetal nieuwe developertools in Firefox onder de loep genomen worden.

Benno Stulemeijer (Klipper) zal uitleggen wat je met de volgende CSS-eigenschappen kunt doen in je webpagina's:

 • Can I Use? Kan ik deze CSS-feature al gebruiken? De extra mogelijkheden van caniuse.com
 • CSS clip-path (toon je afbeelding of <div> in de vorm van een bijv. een cirkel, pijl of eigen vorm)
 • CSS shapes (laat de tekst mooi rond jouw afbeelding/element vloeien)
 • De nieuwe Firefox developertool: CSS-shape en CSS-clip-path-editor
 • CSS variabelen (bijv. eenmaal een kleur gedefinieerd, overal toe te voegen als variabele: rechtstreeks in de CSS)
 • CSS multiple column layout (voorkom onleesbare lange regels in je webpagina: maak flexibele en responsive kolommen zoals in kranten en tijdschriften)
 • CSS en variabele fonts (nog maar één webfont voor alle fontstijlen)
 • De nieuwe Firefox developertool: font editor
 • CSS transform (indien nog tijd over)
 • CSS transition (indien nog tijd over)

firefoxNieuwsgierig hoe je deze CSS-technieken kunt toepassen voor meer aantrekkelijke webpagina's? Kom dan 4 december naar de thema-avond bij HCC Joomla Heerenveen!

Dr. Joomla!

Zit je met een vraag over je Joomlawebsite en kom je er zelf niet uit? Vraag het Dr. Joomla! Vergeet dus niet je laptop mee te nemen!

Privacy verklaring HCC Joomla! Heerenveen

HCC Joomla! Heerenveen is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

Contactgegevens

Website: https://joomlaheerenveen.nl
E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Persoonsgegevens die wij verwerken

HCC Joomla! Heerenveen verwerkt je persoonsgegevens doordat je gebruik maakt van onze diensten en/of omdat je deze zelf aan ons verstrekt.

Hieronder vindt u een overzicht van de persoonsgegevens die wij verwerken:

 • Voor- en Achternaam
 • Adresgegevens
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres
 • Bankrekeningnummer
 • HCC Lidnummer

Bijzondere en/of gevoelige persoonsgegevens die wij verwerken

Onze website en/of dienst heeft niet de intentie gegevens te verzamelen over websitebezoekers die jonger zijn dan 16 jaar. Tenzij ze toestemming hebben van ouders of voogd. We kunnen echter niet controleren of een bezoeker ouder dan 16 is. Wij raden ouders dan ook aan betrokken te zijn bij de online activiteiten van hun kinderen, om zo te voorkomen dat er gegevens over kinderen verzameld worden zonder ouderlijke toestemming. Als u er van overtuigd bent dat wij zonder die toestemming persoonlijke gegevens hebben verzameld over een minderjarige, neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan verwijderen wij deze informatie.

Met welk doel en op basis van welke grondslag wij persoonsgegevens verwerken

HCC Joomla! Heerenveen verwerkt je persoonsgegevens voor de volgende doelen:

 • Het afhandelen van je betalingen voor cursus en / of werkgroep
 • Verzenden van onze nieuwsbrief
 • Je te kunnen bellen of e-mailen indien dit nodig is om onze dienstverlening uit te kunnen voeren
 • Je te informeren over wijzigingen van onze diensten en producten
 • Je de mogelijkheid te bieden om in te loggen op onze website(s)

Geautomatiseerde besluitvorming

HCC Joomla! Heerenveen neemt niet, op basis van geautomatiseerde verwerkingen, besluiten over zaken die (aanzienlijke) gevolgen kunnen hebben voor personen. Het gaat hier om besluiten die worden genomen door computerprogramma's of -systemen, zonder dat daar een mens (bijvoorbeeld een medewerker van HCC Joomla! Heerenveen) tussen zit.

Hoe lang bewaren we persoonsgegevens

HCC Joomla! Heerenveen bewaart je persoonsgegevens niet langer dan strikt nodig is om de doelen te realiseren waarvoor jouw gegevens worden verzameld. Wij hanteren de volgende bewaartermijnen voor de volgende (categorieën van) persoonsgegevens:

CategorieBewaartermijnReden
Naam- en adresgegevens 5 jaar Verantwoording HCC
HCC Lidnummer 5 jaar Verantwoording HCC
E-mailadres 5 jaar Communicatie voor het/de opgegeven seizoen(en)
Telefoonnummer 1 jaar Communicatie voor het opgegeven seizoen
Bankrekeningnummer 1 jaar Communicatie voor het opgegeven seizoen

Delen van persoonsgegevens met derden

HCC Joomla! Heerenveen verstrekt uitsluitend persoonsgegevens aan derden wanneer dit nodig is voor de uitvoering van onze overeenkomst met jou of om te voldoen aan een wettelijke verplichting.

Gegevens inzien, aanpassen of verwijderen

Je hebt het recht om je persoonsgegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. Daarnaast heb je het recht om jouw eventuele toestemming voor de gegevensverwerking in te trekken of bezwaar te maken tegen de verwerking van je persoonsgegevens door HCC Joomla! Heerenveen en heb je het recht op gegevensoverdraagbaarheid. Dat betekent dat je bij ons een verzoek kunt indienen om de persoonsgegevens die wij van je bezitten in een computerbestand naar jou of een ander, door jou genoemde organisatie, te sturen.

Je kunt een verzoek tot inzage, correctie, verwijdering, gegevensoverdraging van uw persoonsgegevens of verzoek tot intrekking van uw toestemming of bezwaar op de verwerking van je persoonsgegevens sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Om er zeker van te zijn dat het verzoek tot inzage door jou is gedaan, vragen wij je een kopie van je identiteitsbewijs met het verzoek mee te sturen. Maak in deze kopie uw pasfoto, MRZ (machine readable zone, de strook met nummers onderaan het paspoort), paspoortnummer en Burgerservicenummer (BSN) zwart. Dit ter bescherming van uw privacy. We reageren zo snel mogelijk, maar binnen vier weken, op je verzoek. HCC Joomla! Heerenveen wil je er tevens op wijzen dat je de mogelijkheid hebt om een klacht in te dienen bij de nationale toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat kan via de volgende link: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/tip-ons

Hoe beveiligen wij je persoonsgegevens

HCC Joomla! Heerenveen neemt de bescherming van je gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Als je de indruk hebt dat je gegevens niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

'PWT Extensions van Perfect Web Team'

Joomla! thema-avond dinsdag 6 februari 2018

Zalencentrum Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen (centrum) van 19:30 tot 22:00 uur.

PWT Extensions van Perfect Web Team

PWT extensionsSander Potjer zal deze avond een presentatie geven over de door zijn Perfect Web Team, onder het label PWT Extensions, uitgebrachte Joomla-extensies. Sander werkt samen met zijn team aan een grote verscheidenheid aan projecten. Kleine sites, maar ook grote websites met heel veel unieke bezoekers, zoals die van NPO 3FM, NPO Radio 1 en NPO Funx. Hiervoor haalt hij graag het maximale uit de Joomla core. Maar soms is er extra functionaliteit nodig of willen we Joomla gebruiksvriendelijker maken voor de eindgebruikers van de websites. Om dit te bereiken heeft hij eigen Joomla extensies ontwikkeld die volledig integreren met Joomla.

Dankzij de feedback van zijn klanten in combinatie met de eigen ervaring bij het implementeren en gebruik van deze extensies in diverse projecten heeft het Perfect Web Team deze doorontwikkeld en verder geperfectioneerd. Afgelopen november zijn PWT SEO, PWT Image en PWT Sitemap gelanceerd en is ACL Manager hernoemd naar PWT ACL.

Tijdens deze avond geeft Sander een tour langs de extensies om te laten zien wat je ermee kan en natuurlijk zal er genoeg tijd om van alles te vragen over deze extensies.

Dr. Joomla!

Als er na de presentatie nog tijd beschikbaar is kun je een probleem of vraag over je eigen Joomla-website voorleggen aan Dr. Joomla. Vergeet dan dus niet om je eigen laptop mee te nemen!

HCC-Joomla! Heerenveen