Cursussen HCC Joomla! Heerenveen

Cursusseizoen 2019-2020

HCC Joomla! Heerenveen organiseert in het seizoen 2019-2020 twee cursussen:

 • Starterscursus Joomla
 • Gevorderdencursus Joomla

In september 2019 gaan de cursussen van start. Iedere cursus bestaat uit 9 maandelijkse bijeenkomsten.

- -

Werkgroepen 2019-2020

Naast de thema-avonden en de cursussen organiseert HCC Joomla Heerenveen in het seizoen 2019-2020 opnieuw werkgroepen. Uit de “Joomlawerkgroep nieuwe stijl” van het vorige seizoen zijn twee "nieuwe" werkgroepen ontstaan: de CSS-Grid Joomlawerkgroep en een meer algemene Joomlawerkgroep

De werkgroepen zijn bedoeld om, in een ongedwongen sfeer, de aanwezige kennis van de werkgroepleiders en -leden te bundelen. Zo worden er op een werkgroepavond bij de algemene Joomlawerkgroep meerdere onderwerpen behandeld gedurende het seizoen. Op deze manier is er op de werkgroepavonden voor ieder werkgroeplid wel iets van diens gading.

Bij de CSS-Grid Joomlawerkgroep wordt er met CSS-grid een template opgebouwd. Er wordt gekeken wat er allemaal mogelijk is en geprobeerd om de template zoveel mogelijk naar 'eigen hand' te zetten.

werkgroep

Werkgroepleden worden aangemoedigd actief mee te denken en te werken aan onderwerpen, zodat er voor iedere Joomlaliefhebber interessante onderwerpen voorbij komen. Zo kan iedereen bezig zijn met zijn of haar interessegebied. In voorkomende gevallen zal de werkgroepleiding natuurlijk ook onderwerpen voorbereiden.

Bia: "Elke keer weer word ik getroffen door de teamspirit"

biaMet een boek in de hand en hulptroepen in de buurt leerde Bia Huizenga (nu 73) alles wat ze nodig had om haar eigen Joomla-website te bouwen. Maar daar bleef het niet bij: ze hield presentaties over Joomla bij de HCC en was betrokken bij de oprichting van Joomla Gebruikersgroep Heerenveen.
Wat de JoomlaDagen voor haar betekenen? Informatie, inspiratie, samenwerking, contact, enthousiasme, saamhorigheid en gezelligheid.

Lees meer op Joomladagen.nl ...

Gebruikersgroep HCC Joomla! Heerenveen


HCC Joomla! Heerenveen

Met het gratis CMS Joomla is het maken van een website binnen bereik gekomen voor ieder die zich er in wil verdiepen. Joomla heeft veel mogelijkheden zowel voor de beginnende gebruiker, de gevorderde hobbyist als voor de webprofessional.

werkgroep-kl1 werkgroep-kl2 werkgroep-kl3

Onze enthousiaste Joomla gebruikersgroep komt meerdere keren per maand bijeen om kennis en informatie te verzamelen over Joomla maar vooral ook om ervaringen te delen en van elkaar te leren. We werken daarbij samen met JoomlaCommunity.

'Afsluiting Joomlaseizoen 2018-2019'

Joomla! thema-avond dinsdag 7 mei 2019

Zalencentrum Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen (centrum) van 19:30 tot 22:00 uur.

Gezellige afsluiting, korte presentaties en Dr. Joomla!

Alweer aan het eind van ons Joomlaseizoen 2018-2019 aangekomen, organiseren we voor al onze sprekers, bezoekers, oud-cursisten en werkgroepleden nog een leuke en ongedwongen avond. Er zal hierbij gelegenheid zijn om nog een paar korte presentaties bij te wonen, Joomla-ervaringen uit te wisselen, elkaars sites te bekijken, na te praten over het afgelopen seizoen en vooruit te blikken op het komende seizoen.

Heb je problemen met of vragen over je eigen Joomla website? Er zijn meerdere 'Dokters Joomla' aanwezig die samen met jou je probleem proberen op te lossen. Neem je laptop mee!

Er zullen 2 presentaties zijn, die ongeveer 30 tot 45 minuten per onderwerp zullen duren:

 • Je website veilig de zomer(vakantie) door, door Eric Beernink
  zwarejongenOver een aantal maanden is het weer zover en staat de vakantie voor de deur. Het liefst wil je er dan lekker zorgeloos op uit. Hoe zorg je er nu voor dat ook je website deze periode overleeft? Als we op vakantie gaan hebben we maatregelen genomen zodat ongenode gasten niet zomaar toegang kunnen krijgen tot ons huis. De deuren zitten op slot en misschien hebben we nog wel wat extra maatregelen genomen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken.

  Ook je website kun je, net zoals je huis, voorbereiden op de zomerperiode waarin je zelf wat minder tijd hebt om dagelijks met je site bezig te zijn. In deze presentatie laat Eric zien hoe je een aantal relatief eenvoudige stappen kunt nemen om het ook de digitale inbreker zo moeilijk te maken zodat deze een deurtje verder gaat kijken.

 • Maak een FAQ, Modal of Accordion in je artikel met alleen HTML en CSS, door Benno Stulemeijer (Klipper)
  accordionOp veel websites zien we steeds vaker gelikte FAQ's, Modals en Accordions verschijnen. Deze 'widgets' zijn vaak heel handig om content gestructureerd te presenteren: Hoofdlijnen eerst en na een klik de bijbehorende uitleg. Wanneer je dan nieuwsgierig gaat kijken hoe zo'n accordion of modal werkt word je al snel afgeschrikt door ladingen ingewikkelde javascripts en denk je zoiets van 'laat maar...'.

  Echter met een paar regels HTML en CSS kun je uitstekend zelf zulke widgets bouwen. Met puur HTML en wat CSS kun je hele mooie resultaten boeken rechtstreeks in de editor van Joomla (TinyMCE of JCE).
  Benno laat in zijn presentatie zien hoe je met uitsluitend HTML en CSS een mooi accordion, FAQ of modal maakt.

Na de presentaties willen we graag een inventarisatie maken van de wensen en ideeën voor het volgende HCC Joomla! Heerenveenseizoen.

En natuurlijk vergeten we ook de inwendige mens niet. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.

'Gewoon Joomla!'

Joomla! thema-avond dinsdag 5 februari 2019

Zalencentrum Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen (centrum) van 19:30 tot 22:00 uur.

Gewoon Joomla!

joomlaHet is alweer een tijdje geleden dat we op de op thema-avond echt met alleen maar Joomla bezig zijn geweest. Hoogste tijd om onze Joomlakennis weer eens even op te frissen.
Deze thema-avond laat Eric Beernink zien hoe we in korte tijd met Joomla, een gratis template en een gratis slideshow een mooie website kunnen maken. Wat komt er aan bod:

 • Joomla installeren
 • Joomla (basaal) configureren
 • Het maken van een homepage met slider, een artikel en een aantal informatieblokken
 • Een footer / copyright toevoegen
 • Een blog opzetten
 • Een contactpagina maken
 • .....

Het is de bedoeling dat het een interactieve, laagdrempelige avond gaat worden. In de eerste plaats voor beginnende Joomlagebruikers, maar ook meer gevorderde gebruikers kunnen er natuurlijk nog wat van opsteken.Misschien zie je zaken die je anders hebt aangepakt dan wat we laten zien. Of heb je nog een specifieke vraag over iets waar je zelf nog tegenaan loopt. Joomla staat centraal deze avond in de breedste zin!

Dr. Joomla!

Mocht er nog tijd over zijn en zit je met een vraag over je Joomlawebsite en kom je er zelf niet uit? Vraag het Dr. Joomla! Vergeet dus niet je laptop mee te nemen!

'JCE, de betere teksteditor voor Joomla!'

Joomla! thema-avond dinsdag 2 april 2019

Zalencentrum Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen (centrum) van 19:30 tot 22:00 uur.

JCE, de betere teksteditor voor Joomla!

jceJCE (Joomla Content Editor) is een musthave tekstverwerker voor Joomla. JCE is gebruiksvriendelijker dan de standaard meegeleverde TinyMCE-tekstverwerker. En, met name in de betaalde versie, zijn er veel uitgebreide mogelijkheden. Zoals de mogelijkheid om snel een fotoalbum (lightbox) samen te stellen. Tijdens deze thema-avond zal Berend Bouma een aantal leuke mogelijkheden van de Pro-versie demonstreren.

Als eerste zal Berend de standaardversie installeren en instellen. Daarna volgt de Pro-versie. HIerin zit een kleine valkuil, maar Berend zal ter plekke laten zien hoe dat opgelost moet worden.

Een mooie functie in JCE is dat je de opmaak er in de teksteditor hetzelfde uit kunt laten zien als op de website. En verder zal Berend laten zien hoe je een nieuwe gebruiker kunt toevoegen, die toegang heeft tot zijn of haar eigen tekstverwerkerinstellingen en een afbeeldingenmap in JCE-bestandsbeheer.

Deze thema avond is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Wil je meedoen, zorg dan voor wat afbeeldingen (landscape- en portraitfoto's) en een standaard, geïnstalleerde, JCE-versie. Heb je ook een Pro-versie, houd deze dan achter de hand. Deze versie zullen we tijdens de avond installeren.

Dr. Joomla!

Mocht er nog tijd over zijn en zit je met een vraag over je Joomlawebsite en kom je er zelf niet uit? Vraag het Dr. Joomla! Vergeet dus niet je laptop mee te nemen!

'Nieuwe privacytools in Joomla 3.9'

Joomla! thema-avond dinsdag 5 maart 2019

Zalencentrum Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen (centrum) van 19:30 tot 22:00 uur.

Nieuwe privacytools in Joomla 3.9

joomla 39Op deze thema-avond zal Roland Dalmulder ons alles vertellen over de nieuwe mogelijkheden die Joomla 3.9 ons biedt. Sinds Joomla 3.9.0 beschikken we over de Privacy Tool Suite en de User Action Logs. Beide stellen ons in staat om meer grip te krijgen op privacygerelateerde zaken op onze website. Met de Privacy Tool Suite kan je Joomla geheel volgens de AVG-richtlijnen inrichten en zo aan de voorwaarden voldoen.

Gebruikers krijgen goed inzicht in wat van hun bekend is op jouw site en jij kan dit gemakkelijk verwijderen als een gebruiker dit wil. Verder kan je zien wie wat gedaan heeft op de website en indien nodig hier actie op ondernemen.

We gaan stap-voor-stap door deze twee nieuwe opties heen om te zien hoe ze werken en in gebruik genomen kunnen worden.

Dr. Joomla!

Mocht er nog tijd over zijn en zit je met een vraag over je Joomlawebsite en kom je er zelf niet uit? Vraag het Dr. Joomla! Vergeet dus niet je laptop mee te nemen!

'HTTP Security headers, Mini font Awesome en webfonts in base64'

Joomla! thema-avond dinsdag 8 januari 2019

Zalencentrum Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen (centrum) van 19:30 tot 22:00 uur.

HTTP Security headers, Mini font Awesome en webfonts in base64

We starten het nieuwe jaar met twee presentaties:

Je website (nog) beter beveiligen met HTTP Security Headers

security headersAls je een (Joomla-)website hebt dan wil je deze zo goed mogelijk beveiligen tegen kwaadwillenden. Een goede eerste stap is om dan een extra beschermingslaag te installeren zoals Admin Tools of RSFirewall. Hiermee hou je, samen het het up-to-date houden van Joomla en de gebruikte extensies, al een groot aantal zaken tegen. Hierbij kun je o.a. denken aan brute force attacks en SQL injections.

Een goede vervolgstap is om HTTP Security Headers te implementeren op je website. HTTP Security Headers vormen een belangrijk onderdeel van de beveiliging van websites. Ze vormen een extra bescherming tegen de meest voorkomende aanvallen zoals XSS (Cross Site Scripting), code-injectie, clickjacking, enz.

In deze presentatie laat Eric Beernink zien hoe je de belangrijkste security headers door middel van het .htaccess bestand aan een website kunt toevoegen.

Je eigen mini Awesome font en webfonts base64 coderen in je CSS

font awesome logoHet awesome font is een prachtig font met allerlei 'icoontjes' die je in je website kunt gebruiken. Echter het standaardwebfont is al gauw 80kb groot en dan komt er ook nog eens zo'n 35kb aan extra CSS bij. Zonde van deze verspilling. Benno Stulemeijer laat je zien hoe je je eigen mini versie van het Awesome font kunt maken met alleen de karakters die je nodig hebt.

Webfonts worden meestal aangeboden als apart te downloaden bestanden. Vaak wel 6 of meer bestanden per website. Je kunt deze bestanden ook base64 encoderen. Dan wordt het gewoon tekst die je rechtstreeks in je CSS kunt opnemen. Het grote voordeel is: Veel minder serverrequests. De browser kan bij het parsen van de CSS al gelijk gebruik maken van de juiste fonts, en hoeft niet apart te wachten tot de webfontbestanden zijn gedownload. Gevolg is een betere websiteperformance (browser is sneller klaar) en een betere SEO-ranking.
Benno legt uit hoe je dit gemakkelijk kunt realiseren.

Dr. Joomla!

Zit je met een vraag over je Joomlawebsite en kom je er zelf niet uit? Vraag het Dr. Joomla! Vergeet dus niet je laptop mee te nemen!

HCC-Joomla! Heerenveen