Werkgroepen 2019-2020

In het nieuwe seizoen 2019-2020 starten we met twee werkgroepen. Een algemene Joomlawerkgroep, waarin alles wat met Joomla te maken heeft aan bod kan komen en een CSS-Grid templatewerkgroep waar een template met behulp van CSS-Grid gebouwd wordt.

joomla1314-kl-01 joomla1314-kl-21

Algemene Joomlawerkgroep

De Joomlawerkgroep is erop gericht om samen de mogelijkheden van Joomla te verkennen en in de praktijk toe te passen. De maandelijkse thema-avonden van Joomlaheerenveen zijn een bron van inspiratie maar ook onderling afgesproken thema's worden behandeld.

Onder het motto 'samen weet je meer' werken we in de Joomlawerkgroep samen aan verschillende projecten. Er is een oefenwebsite voor de werkgroep beschikbaar waarin diverse extensies zijn geïnstalleerd waar we mee bezig zijn of zijn geweest. Dit zijn bijvoorbeeld Fabrik Application builder, Yootheme Pro (template) en ICagenda,.  Het doel van de werkgroepavonden is van elkaar te leren. Welke problemen kom je tegen bij het werken met Joomla en hoe heb je het opgelost? Kom je er zelf niet uit, dan kun je de hulp inroepen van je medewerkgroepsleden.

Verwacht geen cursus, maar een groep gelijkgestemden die elkaar graag helpen om meer uit Joomla te halen. Natuurlijk gaan we ook thuis verder aan de slag met de uitwerking van het geleerde. Kom je er dan even niet uit, dan stel je je vraag in de chatgroep in de 'Telegram-app'. Er is altijd wel iemand die een antwoord en oplossing heeft. Kortom, de Joomlawerkgroep is (voor een webmaster van een Joomlasite) een mooie stap in het vergroten van je Joomlakennis! 

werkgroep

CSS-grid templatewerkgroep

Het afgelopen seizoen is er vanuit de “Joomlawerkgroep nieuwe stijl” een groep ontstaan die zich heeft gericht op het bouwen van een template, waarbij gebruik wordt gemaakt van CSS-grid.

Waarom zijn we bezig gegaan met het bouwen van een eigen template? Er is een hele reeks gratis en betaalde templates beschikbaar, maar hoe leuk (en leerzaam) is het om iets te bouwen wat precies aansluit bij je eigen wensen? Waar loop je tegen aan bij het bouwen van een template voor Joomla? De huidige versie van Joomla is gebaseerd op Bootstrap 2.3.2. Joomla 4 zal gebruik maken van Bootstrap 4. Maar helaas maakt Bootstrap 4 geen gebruik van de allerlaatste CSS-Gridlayouttechnieken. Deze CSS-Grid layouttechniek zal uiteindelijk overal de huidige layout frameworks zoals bijv. Bootstrap naar de geschiedenis verwijzen. Joomla 4 zal Bootstrap 4 alleen nog voor het beheergedeelte (administrator) gaan inzetten. Voor de front-endtemplate zal CSS-Grid gebruikt gaan worden.

Inmiddels hebben we (in seizoen 2018-2019) een CSS-grid template gebouwd, waarbij de SASS-compiler van de Masterbootstraptemplate de motor vormt voor het genereren van de benodigde CSS-code voor de template. Een mooie basis, maar deze template is nog niet af want er zijn altijd onderdelen die mooier, beter, optimaler etc. kunnen.

De CSS-Grid templatewerkgroep gaat bezig/verder met het verbeteren/uitbreiden van de template waaraan het afgelopen seizoen is gewerkt. Hier duiken we dieper in het template en wat er allemaal mogelijk is met CSS-grid, maar ook nieuwe ontwikkelingen op gebied van HTML en CSS proberen we bij te houden en toe te passen.

Uitgangspunt blijft dat het een werkgroep is, en geen cursus!

Bij het bouwen (en toepassen) van de template zijn we het afgelopen seizoen tegen problemen/uitdagingen/wensen aangelopen, die we als groep proberen op te lossen en in te bouwen in de template. Hoe bouw je leuke features in en waar moet je dan aan denken?

De leden van de werkgroep werken thuis en op de werkgroepavonden aan nieuwe features, en delen hun kennis / gevonden documentatie en leuke leerzame sites met de andere leden. Het is aan te raden om zelf een eigen testsite online te hebben. Tijdens de werkgroepavond kunnen we elkaar dan laten zien wat het resultaat is.

Het streven is om leuke leerzame avonden te hebben met als doel onze kennis te vergroten, en als bonus een mooie template te bouwen en te kunnen toepassen op onze eigen websites!


Onderzoek Joomla!

Onderzoek Joomla!
In zowel de Joomlawerkgroep als de CSS-Gridwerkgroep verwachten we dat de leden actief meedenken over en meewerken aan onderwerpen die voor andere leden binnen de werkgroep interessant zijn. Denk niet te snel dat iets te eenvoudig of te moeilijk zal zijn. Allerlei zaken zijn leuk om samen uit te zoeken en aan te werken. De werkgroepleiding, Eric Beernink, Berend Bouma en Benno Stulemeijer zal zich, daar waar nodig, voorbereiden op de thema’s die aan de orde komen. Op het aanmeldformulier bij het veld 'Opmerkingen' kun je je interessegebieden al kenbaar maken en ook aangeven waar jouw kennis wellicht anderen kan helpen Maar ook voor een gezellig Joomla-avondje uit ben je natuurlijk van harte welkom! 

Iedere werkgroep heeft de beschikking over een eigen lokaal. 

We hopen op veel aanmeldingen. Hoe meer zielen, hoe meer kennis (en vreugd!). Graag tot ziens bij een van onze werkgroepen!

Kennisniveau & ervaring

Het startpunt is enige ervaring en enige basiskennis van Joomla. Ook de cursisten van de afgelopen seizoenen zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen.

De organisatie

De werkgroepen gaan aan de slag onder leiding van Eric Beernink, Berend Bouma en Benno Stulemeijer.

Chatgroep

Deelnemers aan de werkgroepen krijgen toegang tot de chatgroep in de app 'Telegram'.

Plaats

De bijeenkomsten vinden plaats ‘s avonds van 19.30-22.00 uur in zalencentrum Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen. (Graag vanaf 19.00 uur aanwezig!)

Data werkgroepavonden:

  • 17 september 2019
  • 15 oktober 2019
  • 19 november 2019
  • 17 december 2019
  • 21 januari 2020
  • 18 februari 2020
  • 17 maart 2020
  • 21 april 2020
  • 19 mei 2020
Kosten

Je kunt alleen deelnemen aan een werkgroep als je je verbindt voor het gehele seizoen. Dit ook om continuïteit in de werkgroepen mogelijk te maken. De kosten voor het hele seizoen 2019-2020 zijn € 50,-. Instromen gedurende het seizoen is onder voorwaarden mogelijk.

Contact

Voor vragen zijn wij te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

HCC-Joomla! Heerenveen