Verslag thema-avond 7 mei 2019

‘Gezellige afsluiting, korte presentaties en Dr. Joomla!

Onderwerpen van de thema-avond zijn: ‘Je website veilig de zomer(vakantie) door’, door Eric Beernink, en ‘Maak een FAQ, Modal of Accordion in je artikel met alleen HTML en CSS’, door Benno Stulemeijer.

Je website veilig de zomer(vakantie) door

zwarejongenEr is best wel veel ellende op het internet. Eric heeft een overzichtje verzameld van hacks en lekken etc. op het internet. Het is belangrijk dat je zo goed mogelijk probeert te voorkomen dat je website wordt gehackt.

Eric laat een opsomming zien van acties die je kunt uitvoeren om je computer en je website zo goed mogelijk te beveiligen en hij licht deze vervolgens toe. Eén van de acties, na het uitvoeren van updates, is het opschonen van de tmp-map. Bij het opschonen van de tmp-map, dient alleen het bestand index.html over te blijven.

Eric geeft aan welke toegangsrechten er op mappen en bestanden (755 voor mappen en 644 voor bestanden) ingesteld zouden moeten zijn. Benno vult aan dat het raadzaam is om het bestand configuration.php op 444 te zetten.

Vervolgens geeft Eric een demo van het installeren van Admin Tools (pro), waarna hij de Quick setup-wizard uitvoert.

De presentatie van Eric is beschikbaar op onze website.

Maak een FAQ, Modal of Accordion in je artikel met alleen HTML en CSS

accordionBenno laat zien hoe je met HTML5 en CCS3 binnen de Joomla-artikelen ook enkele handige zaken geregeld kunt krijgen. HTML5 en CSS3 worden steeds meer uitgebreid met extra tags / mogelijkheden. Een nadeel is dat dergelijke nieuwe mogelijkheden niet ogenblikkelijk door alle browsers worden ondersteund. Op de site caniuse.com kun je zien welke mogelijkheden er door welke browser worden ondersteund.

Benno demonstreert de Details- en Summaryelementen. Je kunt meekijken op de demowebsite

Verslag thema-avond 2 april 2019

‘JCE, de betere teksteditor voor Joomla!

jceAan het woord is deze avond Berend Bouma, die ons door de teksteditor JCE voor Joomla leidt. JCE (Joomla Content Editor) is beschikbaar in een Core- en een Pro-versie (de Pro-versie is de betaalde versie). Maar tijdens de voorbereiding van deze thema avond bleek Berend dat er zowel een 2.6.x en 2.7.x versie beschikbaar zijn. Bij het zoeken naar updates, bij gebruik van de 2.6.x versie, wordt er niet automatisch bijgewerkt naar 2.7.x. Volgens de website van JCE is de 2.6.x versie geschikt voor Joomla 2.x t/m 3.x. Versie 2.7 is bedoeld voor Joomla 3.x en de toekomstige 4.0. (zie 'noot' onderaan dit verslag).

We beginnen met het installeren vanaf het web. We installeren de JCE Core-versie en de JCE Mediabox. Bij het installeren vanaf web is er ook een knop beschikbaar naar de website van de ontwikkelaar. Open deze link op een nieuwe pagina.

Na het installeren van JCE en de Mediabox, kun je via de extra geopende pagina de taal downloaden (kies de taal en het ‘create package’, en vervolgens ‘Download’). Het binnengehaalde pakketbestand kun je installeren door het te uploaden.

We gaan vervolgens naar de algemene instellingen van de component JCE. Berend geeft een uitleg van de diverse gebruikte instellingen. Deze instellingen vind je terug in het document dat Berend heeft geschreven en dat beschikbaar is op onze website.

Verslag thema-avond 5 maart 2019

‘Nieuwe privacytools in Joomla 3.9’

Roland Dalmulderjoomla 39 gaat een hands-on sessie houden, waarbij hij ook een uitleg geeft over het hoe en waarom van de nieuwe privacytools.

Door het parallel ontwikkelen van de twee Joomlaversies (3.x & 4), zitten de privacy- en beveiligingsinstellingen / -opties nog niet in de huidige Joomla 4-versie. Momenteel worden de wijzigingen t/m 3.8.12 in Joomla 4 verwerkt.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is sinds 25 mei 2018 van kracht binnen de EU, maar buiten de EU kunnen ook privacyregels van kracht zijn.

Na installatie / updaten naar Joomla 3.9 zijn er twee opties bij ‘Gebruikers’ bijgekomen: ‘Privacy’ en ‘Gebruikersactie log’. In verband met de compatibiliteit zijn deze opties niet geactiveerd.

Privacy (Gebruikers/Privacy) bestaat uit:

 • Controlepaneel:
  • Totaal Aantal Verzoeken (van gebruikers)
  • Status Controle van:
   • Gepubliceerd privacybeleid,
   • Gepubliceerd verzoekformulier menu-item,
   • Openstaande dringende verzoeken ( > 14, of zoals bij het component ingesteld dagen (via Systeem/Algemene instellingen/ Privacy)) en
   • Mail verzenden ingeschakeld (mail van Joomla-core, in te schakelen via Systeem/Algemene instellingen/Tabblad: Server-> E-mailinstellingen-> Mailverzending: ja
 • Verzoeken: informatieverzoeken van gebruikers
 • Mogelijkheden: de door Joomla verzamelde informatie uit extensies. Bijvoorbeeld het gebruik van Authenticatie - Cookie
 • Toestemmingen: verleende toestemmingen van gebruikers. Bijvoorbeeld voor opslaan van IP-adres en de browser van de gebruiker.

Verslag thema-avond 5 februari 2019

‘Gewoon Joomla!’

Benno Stulemeijer heet iedereen welkom op deze thema-avond. Voorafgaand aan het thema meldt hij dat Roland Dalmulder de volgende thema-avond in maart komt vertellen over de privacy tools van Joomla 3.9 en andere wijzigingen in deze versie. Ook zal Roland een blik op de toekomst werpen richting Joomla 4. Vervolgens krijgt Eric het woord.

Eric Beerninkjoomla gaat on the fly een Joomlawebsite bouwen met een gratis template (Yootheme Master2), gratis slider (CK Slideshow) en gratis contactformulier (Rapid Contact).

Installatie Joomla

We beginnen bij het begin, met de Joomla-installatie op een lokale omgeving. In het geval van Eric op MAMP.
Eric maakt een database en een map aan (beide met de naam ‘demo’). Hij maakt ook lokaal een self-signed-certificaat aan om meteen met HTTPS te kunnen werken. Hij pakt de meest recente versie van Joomla uit naar de htdocs/demo map, om vervolgens de Joomla-installatie lokaal uit te voeren, zonder de voorbeelddata. Ten slotte wordt de installatiemap verwijderd.

Eric logt in de op de backend van de demowebsite. En meteen is er al een taalupdate voor Joomla beschikbaar.

Akeeba Backup

Eric begint met het installeren van de Coreversie van Akeeba Backup, en laat de configuratiewizard lopen. En maakt meteen een backup van de schone installatie.

Verslag thema-avond 8 januari 2019


Onderwerpen van de thema-avond zijn: ‘HTTP Security headers’en ‘Mini font Awesome en webfonts in base64’.
Benno (Stulemeijer) heet een ieder welkom op de eerste  thema avond van 2019.

HTTP Security headers

security headersDe presentatie van Eric (Beernink) heeft als titel ‘HTTP Security headers’ en gaat over het (nog beter) beveiligen met HTTP-Security Headers. Eric begint met een uitleg van het begrip Security headers. Bij het scannen op security headers op een Joomla site krijg je een F rating. Met enkele kleine ingrepen kun je op een A+ rating uitkomen (mits je hosting dit ondersteunt). Met behulp van de website https://securityheaders.com is de score te achterhalen van een website op het toepassen van security headers.

HTTP is het protocol dat de communicatie regelt tussen de webbrowser en de webserver. Bij deze communicatie worden er ook ‘Headers’ meegezonden. Deze headers bevatten veel informatie over de onderliggende systemen (o.a. welke scripttaal wordt gebruikt).

Door middel van security headers kun je o.a. onnodige info verbergen, Die onnodige info kan door een hacker misbruikt worden om de webserver te hacken.

Content Security Policy is een nieuwe standaard, die het mogelijk maakt om beperkingen te definiëren.

Er komen de nodige technische termen voorbij. Deze zijn (inclusief uitleg) terug te lezen in de presentatie. Ook bevat de presentatie de nodige linkjes. Alle besproken opties worden in de .HTACCESS opgegeven / ingesteld.

De instellingen zijn via Admin Tools Pro in te stellen; ‘HSTS-Header (for HTTPS only sites)’ dient bij localhost gebruik, waar geen certificaat en https wordt gebruikt, uitgeschakeld te zijn.

Verslag Thema-avond 4 december 2018

 
Nieuwe CSS3-features en Firefox CSS-editors.

htmlcssBenno Stulemeijer (Klipper) geeft een presentatie over ‘CSS- clip-path, shapes, variabelen, multiple columns layout. Variabele webfonts en de nieuwe Firefox developertools’. Deze presentatie (voorzien van diverse linkjes) is door Benno als PDF beschikbaar gesteld.

De ontwikkeling van CSS blijft steeds doorgaan, en de verschillende browsers zijn niet allemaal even ver met het ondersteunen van de nieuwe mogelijkheden. Via de website https://caniuse.com kun je zien welke mogelijkheden door welke browser worden ondersteund. Mocht je CSS-code gebruiken die niet (door een specifieke browser) wordt ondersteund, dan zal de betreffende code worden genegeerd.

Benno geeft een uitgebreide demo / uitleg bij het gebruik van de website caniuse.com. Op basis van deze informatie kun je besluiten of je specifieke CSS-opties gaat gebruiken.

Benno vervolgt de presentatie met een beknopte uitleg van het principe van Cascading binnen CSS (Cascading Style Sheet), en de hiërarchie (volgorde / voorrang) van de verschillende CSS-declaraties.

Met CSS-clip-path kun je een afbeelding met een afwijkende vorm opmaken. Benno laat een video zien met uitleg van clip-path, in combinatie met een tool voor het bepalen van de vorm voor de opmaak. Vervolgens kun je zorgen dat de tekst om de afwijkende vorm heenvloeit. Met clip-path bepaal je de vorm, en met shape-outside bepaal je hoe de tekst om de gemaakte vorm wordt getoond / geplaatst.

Verslag thema-avond 6 november 2018

'Een avond HikaShop'


Eric Beerninkhikashop geeft een presentatie over ‘HikaShop – Webshop voor Joomla’. Eric toont eerst een aantal slides met handige informatie en een aantal aandachtspunten. HikaShop is beschikbaar in een aantal verschillende versies: HikaShop Starter (de gratis versie), HikaShop Essential en HikaShop Business (beide betaalde versies).

Waarom zou je voor HikaShop kiezen? HikaShop is stabiel, zowel in werking als in ontwikkeling. Ze hebben goede support. Ook is HikaShop erg flexibel in gebruik omdat je onder andere gemakkelijk gebruik kunt maken van template overrides.

Na de slides gaat Eric live aan de slag met de installatie van HikaShop.Na het installeren van HikaShop voert Eric de Wizard uit (via Component HikaShop). Het meeste blijft standaard ingesteld, met uitzondering van de locatie, het BTW-percentage en het producttype. Voor de demo kiest Eric voor het installeren van voorbeelddata.

Vervolgens gaat hij via Component HikaShop / Dashboard / Systeem / Configuratie de diverse instellingen van HikaShop instellen.

Via betaalopties voegt Eric de benodigde betaalplugins toe. Eric heeft vooraf de plugin van cciDEAL geïnstalleerd, en kan deze ook als betaaloptie kiezen. Ook kun je hier de betreffende betaalplugin volledig naar wens instellen.

Via verzendmethodes kun je vervolgens de verschillende verzendmethodes definiëren.

Bij de valuta staat de Euro als standaardvaluta geselecteerd. Je kunt hier ook de opmaak van de bedragen instellen.

Verslag thema-avond 2 oktober 2018

'De Joonext-template op een Wamp-webserver'

thema-avondHet onderwerp van deze thema-avond is: ‘De Joonext-template op een Wamp-webserver’. We borduren daarmee voort op de Joonext-template, waarmee we op 4 september kennis hebben gemaakt. Na de presentatie van Maarten Blokdijk vorige maand zijn er al heel wat mensen enthousiast aan de slag gegaan met deze template. Maar hoe installeer je de template op een lokale server (localhost) op je eigen laptop of desktop?

Als je gebruik wilt maken van Joonext, dan moet de Joomlawebsite waarop je deze template wilt gebruiken in de root van de server staan. Bij een lokale server is dit echter lastig te realiseren.

Wampserver biedt een grafische omgeving voor het beheren / aanmaken van virtual hosts. Door middel van een virtual host is het wel mogelijk om de Joonext-template lokaal te gebruiken.

Voordat je Wampserver installeert, is het noodzakelijk om eerst de diverse c++ runtimepackages van Microsoft te installeren.

Berend heeft een document samengesteld met daarin de installatiestappen van de Wampserver en een beschrijving van het aanmaken van een virtual host. Dit document vind je op onze website. Eric heeft een beschrijving gemaakt van het begrip virtual host. Deze uitleg is een onderdeel van het document met de installatiestappen van de Wampserver.

Verslag thema-avond 4 september 2018

'Werken met een gratis template voor Joomla'

Maarten Blokdijk verricht de aftrap van het nieuwe seizoen met zijn presentatie over ‘Werken met een gratis template voor Joomla’. Hij maakt voor deze presentatie gebruik van een door hemzelf gebouwde template, die gratis van zijn website is te downloaden. Ook tijdens de Joomladagen 2018 heeft Maarten hierover een presentatie verzorgd. Hij had nu echter de hele avond tot zijn beschikking, zodat hij dieper op de materie in kon gaan.

templateMaarten Blokdijk heeft in het verleden de Protostar Plus-template gebouwd, die al een hele vooruitgang was ten opzichte van de standaard Protostar-template. Maar deze template kende nog enkele beperkingen, zoals het niet kunnen benutten van de volledige breedte en beperkte moduleposities.

Maarten heeft vervolgens besloten om een nieuwe template te bouwen (Joonext.com), waarbij de volledige breedte te gebruiken is. Ook zijn de beschikbare moduleposities aanzienlijk uitgebreid. Voor het gebruik van de template is geen of weinig codeerkennis nodig. Via de instellingen op de backend laat de vormgeving van de template zich gemakkelijk configureren. Maar Maarten heeft ook de mogelijkheid ingebouwd voor het toevoegen van eigen code. Dat maakt de template geschikt voor zowel de beginnende als de meer doorgewinterde Joomlagebruiker.

De template is te downloaden van de website joonext.com, inclusief 3 essentiële modules. Ook vind je op deze website de instructies over het installeren en gebruik van de template.

HCC-Joomla! Heerenveen