Verslag thema-avond 2 april 2019

‘JCE, de betere teksteditor voor Joomla!

jceAan het woord is deze avond Berend Bouma, die ons door de teksteditor JCE voor Joomla leidt. JCE (Joomla Content Editor) is beschikbaar in een Core- en een Pro-versie (de Pro-versie is de betaalde versie). Maar tijdens de voorbereiding van deze thema avond bleek Berend dat er zowel een 2.6.x en 2.7.x versie beschikbaar zijn. Bij het zoeken naar updates, bij gebruik van de 2.6.x versie, wordt er niet automatisch bijgewerkt naar 2.7.x. Volgens de website van JCE is de 2.6.x versie geschikt voor Joomla 2.x t/m 3.x. Versie 2.7 is bedoeld voor Joomla 3.x en de toekomstige 4.0. (zie 'noot' onderaan dit verslag).

We beginnen met het installeren vanaf het web. We installeren de JCE Core-versie en de JCE Mediabox. Bij het installeren vanaf web is er ook een knop beschikbaar naar de website van de ontwikkelaar. Open deze link op een nieuwe pagina.

Na het installeren van JCE en de Mediabox, kun je via de extra geopende pagina de taal downloaden (kies de taal en het ‘create package’, en vervolgens ‘Download’). Het binnengehaalde pakketbestand kun je installeren door het te uploaden.

We gaan vervolgens naar de algemene instellingen van de component JCE. Berend geeft een uitleg van de diverse gebruikte instellingen. Deze instellingen vind je terug in het document dat Berend heeft geschreven en dat beschikbaar is op onze website.

Voor het gebruiken van JCE, moeten we eerst bij de algemene instellingen van de Joomlawebsite de JCE-tekstverwerker als standaard tekstverwerker kiezen (en opslaan).

Bij het maken van een artikel wordt nu de JCE-editor getoond, met een hele rits knoppen en mogelijkheden (zoals lettertype en lettergrootte). Een deel van de mogelijkheden wordt echter in de template bepaald. De daardoor overbodige opties van JCE kun je uitschakelen door zelf de knoppenbalk in te delen. Ook deze uitleg is beschikbaar in het document dat je kunt vinden onder de kennisbank op onze website.

Berend demonstreert de mogelijkheden van JCE door een artikel aan te maken, waarbij hij via ‘Afbeeldingbeheer’ een afbeelding invoegt en de opmaak regelt. In de Core-versie kun je een lightboxeffect bereiken door de afbeelding te selecteren en door middel van de linkknop een pop-up van het type ‘JCE Mediabox pop-ups’ te koppelen, waarbij je de afbeelding kunt selecteren. Vergeet niet om de plugin JCE-Mediabox te activeren om deze te kunnen gebruiken!

De Pro-versie biedt meer mogelijkheden voor het eenvoudiger aanmaken / beheren van een lightbox. Je dient na het bijwerken naar de Pro-versie nog wel de betreffende opties toe te voegen aan de knoppenbalken (zoals beschreven in de documentatie van Berend).

De presentatie is te uitgebreid om alles in dit verslag te beschrijven, maar gelukkig is hiervoor de volledige handleiding beschikbaar op de kennisbank. Berend gaat proberen het betreffende document binnenkort bij te werken naar de huidige situatie.

Al met al weer een interessante en leerzame avond!

Relevante link:

www.joomlacontenteditor.net

Noot: De laatste update van JCE laat de versie 2.6 wel naar 2.7 updaten

Verslag door Frits Schippers

HCC-Joomla! Heerenveen