Verslag thema-avond 7 mei 2019

‘Gezellige afsluiting, korte presentaties en Dr. Joomla!

Onderwerpen van de thema-avond zijn: ‘Je website veilig de zomer(vakantie) door’, door Eric Beernink, en ‘Maak een FAQ, Modal of Accordion in je artikel met alleen HTML en CSS’, door Benno Stulemeijer.

Je website veilig de zomer(vakantie) door

zwarejongenEr is best wel veel ellende op het internet. Eric heeft een overzichtje verzameld van hacks en lekken etc. op het internet. Het is belangrijk dat je zo goed mogelijk probeert te voorkomen dat je website wordt gehackt.

Eric laat een opsomming zien van acties die je kunt uitvoeren om je computer en je website zo goed mogelijk te beveiligen en hij licht deze vervolgens toe. Eén van de acties, na het uitvoeren van updates, is het opschonen van de tmp-map. Bij het opschonen van de tmp-map, dient alleen het bestand index.html over te blijven.

Eric geeft aan welke toegangsrechten er op mappen en bestanden (755 voor mappen en 644 voor bestanden) ingesteld zouden moeten zijn. Benno vult aan dat het raadzaam is om het bestand configuration.php op 444 te zetten.

Vervolgens geeft Eric een demo van het installeren van Admin Tools (pro), waarna hij de Quick setup-wizard uitvoert.

De presentatie van Eric is beschikbaar op onze website.

Maak een FAQ, Modal of Accordion in je artikel met alleen HTML en CSS

accordionBenno laat zien hoe je met HTML5 en CCS3 binnen de Joomla-artikelen ook enkele handige zaken geregeld kunt krijgen. HTML5 en CSS3 worden steeds meer uitgebreid met extra tags / mogelijkheden. Een nadeel is dat dergelijke nieuwe mogelijkheden niet ogenblikkelijk door alle browsers worden ondersteund. Op de site caniuse.com kun je zien welke mogelijkheden er door welke browser worden ondersteund.

Benno demonstreert de Details- en Summaryelementen. Je kunt meekijken op de demowebsite.

Op de betreffende pagina’s zijn voorbeelden en de bijbehorende code beschikbaar. Voorlopig blijft deze URL beschikbaar. De getoonde code kun je met gebruik van JCE in een artikel plaatsen op het ‘code’-tabblad. JCE staat standaard zodanig ingesteld dat je geen style-elementen in de tekst kunt opnemen. Dit kun je bij de opties van JCE wijzigen, door hier CSS toe te staan.

Binnen de details-tag kun je meerdere items (summary) aanmaken, met elk weer een eigen inhoud en opmaak. Benno geeft aan dat je het beste zelf kunt gaan experimenteren met de diverse opmaak opties.

Voor uitleg van de gebruikte CSS kun je terecht op de website van W3Schools.

Op de demopagina zijn aan de rechterzijde 3 voorbeelden beschikbaar: ‘Simpele FAQ met details tag’, een ‘Simpele Modal met details tag’ en een ‘Pure HTML+CSS Accordion’.

Relevante linkjes:

https://thema.joomlaheerenveen.nl/

https://www.w3schools.com/

https://caniuse.com/#search=details

Al met al weer een interessante en leerzame avond!

Verslag door Frits Schippers

HCC-Joomla! Heerenveen