Onze start als #JUG0513 Heerenveen

6 september 2011
Benno Stulemeijer (Klipper)

Met hooggespannen verwachtingen keken we uit naar de bijeenkomst op 6 september 2011. Zou onze samenwerking met JoomlaCommunity nieuwe gezichten opleveren? Het was dan ook heel fijn om een paar nieuwe deelnemers in ons midden te mogen begroeten!

jc-gebruikersgroep-heerenveen

Joomla! 1.7. Wat is nieuw en hoe werkt het?

Benno Stulemeijer legde aan de hand van de Infographic (gemaakt door Sander Potjer) uit hoe de Joomla! CMS Development strategie eruit ziet en hoe de standaard of de lange termijn support van de verschillende versies werkt.

Op zijn eigen onnavolgbare wijze leidde Benno ons vervolgens door (bijna) alle hoeken en gaten van Joomla! 1.7. Overigens niet nadat de upgrade van Joomla! 1.6.5 naar 1.7 of de migratie van Joomla! 1.5 naar 1.7 aan de orde waren geweest. In Joomla! 1.7 blijken zó veel verbeteringen en leuke nieuwe mogelijkheden te zitten, dat de “oh's” en “ah's” niet van de lucht waren. Om maar een paar te noemen: de nieuwe mogelijkheden die de Custom HTML module biedt, de verbeterde installatieprocedure (niet meer via FTP de installatiemap hoeven te verwijderen), het one click updaten, de taal en layout overrides, de page break (nieuwe pagina) functie met de sliders en tab weergave opties, waarmee lange pagina's in delen kunnen worden weergegeven. Kortom, te veel om binnen het bestek van dit verslag op te noemen.

Speciale aandacht kreeg de redirectmanager, waarvan de uitleg zeer verhelderend werkte. Hierdoor zagen sommige toehoorders ineens weer heel nieuwe toepassingsmogelijkheden!Een heel belangrijke, maar ook ingewikkelde, verbetering in Joomla 1.7 is het toegangs- en rechtenbeheer: ACL ofwel 'Access Control List'. Door de vele plaatsen binnen Joomla! 1.6/1.7 waar toegangsrechten ingesteld kunnen worden, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Het risico op het maken van fouten, of een compleet onbruikbaar system, is groot. Uitgebreid stond Benno dan ook stil bij de door Sander Potjer ontwikkelde ACL-manager, die het leven van een websitebouwer een stuk aangenamer maakt!

Over Joomla! 1.6/1.7 viel zo veel te vertellen, dat we niet meer aan het programma voor de werkgroepen zijn toegekomen. Maar niemand leek dat, bij deze boeiende uiteenzetting, te missen.

Bia Huizenga

Bia, één van de initiatiefnemers van de gebruikersgroep HCC Joomla! Heerenveen en gedreven lid van onze beheergroep, heeft te kennen gegeven dat zij zich terugtrekt uit de beheergroep. Gelukkig betekent dit geen definitief afscheid van Bia, want ze blijft wel deel uitmaken van onze gebruikersgroep. Maar toch alle reden om haar tijdens de bijeenkomst nog even in het zonnetje te zetten voor het vele werk dat zij voor onze gebruikersgroep heeft verzet!

HCC-Joomla! Heerenveen