Flexibel met CCK's

4 oktober 2011
Sander Potjer

Deze avond kreeg de samenwerking van de gebruikers-groep HCC Joomla! Heerenveen met JoomlaCommunity ook fysiek gestalte doordat wij Sander Potjer, een van de oprichters van JoomlaCommunity in Nederland, mochten begroeten als spreker. Dat een van de deelnemers het daardoor zelfs de moeite waard vond om de reis naar Heerenveen helemaal vanuit Breda te maken, was ook een erg leuke verrassing!

CCK's

Sander leidde ons met behulp van een mooie presentatie door de wondere wereld van CCK extensies. Daar waar we het in Joomla! met één invoerveld  in de editor moeten doen, waardoor het soms lastig is om je tekst, plaatjes, video’s en downloads dáár te krijgen waar je ze wilt hebben, kennen CCK extensies de mogelijkheid van diverse soorten velden. Daardoor wordt het plaatsen van de verschillende onderdelen van je webpagina veel gemakkelijker. Zeker voor eindgebruikers die artikelen mogen plaatsen. Ook kennen CCK’s leuke extra’s, zoals het automatisch op maat maken van de afbeeldingen.

Flexibel met CCK's

De huidige  generatie CCK's werd voorafgegaan door Directory extensies als Sobi2, Mosets Tree en Alpha Content. Met het uitkomen van Resources in 2008 werd de eerste Joomla! CCK geboren.

De presentatie van Sander bevatte 6 verschillende CCK's, die onderverdeeld konden worden in 2 verschillende soorten: CCK's zonder en met integratie in Joomla!

cck 1cck 2

Zonder integratie in Joomla!

CCK’s zonder integratie gebruiken com_content niet voor de opslag van content. Ze hebben eigen databasetabellen, los van de Joomla! databasetabellen. Voordeel daarvan is dat ze eventueel ook weer gemakkelijk zijn te de-installeren zonder gevolgen voor de Joomla! site. Voor uitbreidingen ben je echter wel van de maker van de CCK afhankelijk, omdat de content niet compatibel is met de standaard Joomla! content.

Sander noemde hiervan drie:

  • Resources (Might Extensions)
  • K2 (JoomlaWorks)
  • Zoo (Yootheme)
Met integratie in Joomla!

Deze CCK’s gebruiken de com_content databasetabellen van Joomla! wél om de content op te slaan en zijn daardoor ook compatibel met componenten, modules en plugins die voor de Joomla! content zijn gemaakt.

Voorbeelden van CCK’s met integratie in Joomla zijn:

  • Form2content (Open Source Design)
  • JSeblod (inmiddels omgedoopt tot Seblod)
  • FlexiContent (Vistamedia)
Welke kiezen?

Hoewel de ene CCK meer mogelijkheden heeft dan de andere en daardoor in de vergelijking met elkaar in beoordelingspunten hoger kan uitvallen, is toch vooral belangrijk om op een rij te hebben waarvoor je de CCK wilt gebruiken. Daarbij kan worden gekeken naar de verschillende soorten velden die je nodig hebt (tekstvelden, afbeeldingsvelden, noem maar op), de zoek- en filtereigenschappen, het gemak waarmee een template gemaakt en/of aangepast kan worden, het gebruiksgemak voor de eindgebruiker, de voor handen zijnde documentatie, enz.. Daarnaast is natuurlijk ook van belang voor welke versie van Joomla! de CCK geschikt is en of er een ontwikkelteam achter staat dat garant staat voor vernieuwing en het in de pas lopen met de ontwikkelingen van Joomla! En niet te vergeten: is de CCK gratis, welke mogelijkheden heeft een gratis versie en waarvoor moet eventueel wél worden betaald.

Sprekende voorbeelden

Door een aantal CCK’s te laten zien in door Sander gemaakte websites, werden de toepassingsmogelijkheden steeds duidelijker. Hoewel er heel wat informatie over onze hoofden werd uitgestrooid, heeft Sander de deelnemers van de avond op een aansprekende wijze enthousiast gemaakt voor het gebruik van CCK’s. De reacties waren dan ook heel positief. We zijn benieuwd wat we hiervan allemaal terug gaan zien!

HCC-Joomla! Heerenveen