Meertalige websites in Joomla! 1.7

6 december 2011
Marijke Stuivenberg

Het onderwerp 'meertalige websites maken in Joomla 1.7.3' mocht zich op 6 december 2011 in een grote belangstelling verheugen. Marijke Stuivenberg kon daarom aan 22 belangstellenden haarfijn uitleggen hoe je je website meerdere talen kunt laten ‘spreken’.

meertalig-kl00002meertalig-kl00003meertalig-kl00004

Meertalige websites met Joomla!

Was het in Joomla 1.5 alleen nog met de third party extensie Joom!Fish mogelijk om een site meertalig te maken, in Joomla 1.6 werden de eerste schreden gezet om de meertalige functie in de core van Joomla! zelf op te nemen. In Joomla 1.7.3 is deze functie zodanig uitgebreid dat een third party extensie overbodig is geworden en de meertaligheid prima in Joomla zelf is te realiseren. In de presentatie van Marijke wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de ontwikkeling van meertaligheid in Joomla! vanaf 1.5 tot en met 1.7.3.. Ook Joomla 2.5 zal mogelijk nog weer een verdere ontwikkelingen op dit gebied laten zien.

Hoe maak ik mijn site meertalig?

Aan de hand van een 6-stappenplan werden we in de presentatie van Marijke meegenomen van de installatie van Joomla! tot aan de laatste controle van de meertalige statusmodule.

Een korte samenvatting van het 6 stappenplan:

 1. Installeren
  Joomla! moet zonder de voorbeelddata wordt geïnstalleerd. Daarnaast moeten de taalpakketten (te downloaden bij Joomla.org van de verschillende talen die je wilt gaan gebruiken geïnstalleerd worden en ingesteld bij ‘Talen voor inhoud’.

 2. Structuur
  Van groot belang is om de categorieën, subcategorieën en artikelen per taal goed te structuren, zodat het ook voor jezelf overzichtelijk blijft. Maak dus per taal een aparte hoofdcategorie, waarbinnen je de subcategorieën en artikelen ook weer netjes per taal kunt plaatsen.

 3. Taal toewijzen
  Met uitzondering van de contactpersonen, kunnen aan de inhoud, extensies en componenten en templates nu een taal worden toegewezen, die zichtbaar moet zijn op je website.

 4. Menu’s
  Eén menu-item wordt voor alle talen als standaardpagina (home) ingesteld, waarna per taal een nieuw menu moet worden aangemaakt en een standaardpagina moet worden ingesteld.

 5. Taalmodule en plugin
  Wederom per taal moet in de modulebeheer een nieuwe taalselectiemodule worden aangemaakt. Om de taalselectiemodule(s) te laten werken moet de Systeem-taalfilter plugin worden ingeschakeld. Deze staat namelijk standaard op uitgeschakeld.

 6. Laatste check
  De meertalige status module publiceren in het beheergedeelte van modulebeheer.

In de presentatie van Marijke worden verder nog links gegeven naar documentatie en een demosite.

Wie nu denkt dat Joomla! een volledige vertaling van je artikelen kan maken: helaas! In Joomla kan veel, maar je artikelen zul je toch echt zelf in de verschillende talen van je website moeten (laten) schrijven!

HCC-Joomla! Heerenveen