JCE editor en ZOO

6 maart 2012
Berend Bouma en Roel Tiemersma

JCE editor

Twee onderwerpen op het programma deze avond. Berend Bouma nam het eerste deel van de avond voor zijn rekening met de JCE editor. Standaard wordt Joomla uitgerust met de vrij eenvoudige tekstverwerker TinyMCE. Met de uitgebreide mogelijkheden die JCE biedt voor de opmaak van artikelen en het invoegen van diverse media alsbijvoorbeeld afbeeldingen en video's is deze editor eigenlijk onmisbaar.

jcezoo-kl1jcezoo-kl2

Tutorial

Berend leidde ons aan de hand van een door hem gemaakte tutorial door JCE. Daarbij kwamen allereerst de wijze van installeren en van het configuren van de editor zelf, de Mediabox en het taalbestand aan bod. Vervolgens liep Berend de plug-in parameters langs om daarvan de beste instellingen te geven. Alles is terug te vinden in de tutorial, die bij dit verslag ter beschikking wordt gesteld.

Invoegen van media

Met JCE is het heel gemakkelijk om links naar andere artikelen in je eigen website te maken. Ook het uploaden en invoegen van afbeeldingen en (YouTube-) video's is in een handomdraai gebeurd. Met de Mediabox kunnen (grotere) afbeeldingen fraai in een lightbox worden getoond. Heb je meerdere afbeeldingen in een artikel? Dan kunnen deze ook gegroepeerd worden weergegeven, zoals bij dit verslag het geval is.

Betaalde plugins

De JCE editor en de bijbehorende mediabox zijn gratis te downloaden. Tegen betaling is er nog een achttal extra plugins verkrijgbaar, waarmee de editor met nog een paar leuke extra's wordt uitgerust.

Tip bij donkere template

De tutorial besluit met een heel handige tip, voor het geval je website een donkerkleurige template heeft. Dit kan het het typen van tekst in de editor moelijk leesbaar maken. In JCE kan het overnemen van deze donkere kleur echter heel gemakkelijk uitgeschakeld worden.


ZOO, de basis

Het tweede deel van de avond was voor Roel Tiemersma, die vertelde wat hij tot dan toe allemaal met ZOO had gedaan. ZOO is een Content Creation Kit, waarmee je op vrij eenvoudige wijze met standaardelementen bijvoorbeeld een blog kunt samenstellen in je website. Zo kun je aan de blog een reactieformulier toevoegen en social bookmarks opnemen. Je lezer is dan ook in staat de blogbijdrage te delen via Twitter, Facebook, LinkedIn enz.. Een blogindeling is één van de app's die bij de gratis versie van ZOO worden meegeleverd.

jcezoo-kl1jcezoo-kl2

Teaser, volledige pagina en afbeeldingen

Aan de hand van een voorbeeldsite, legde Roel stap voor stap uit hoe je een blog aan je website toevoegt. Deze begint met een 'teaser'. Na het aanklikken van de 'lees-meer' komt het volledige artikel te voorschijn. ZOO maakt het mogelijk om één afbeelding in verschillende formaten te tonen. De bestandsgrootte wordt hierbij ook aangepast, zodat er geen problemen ontstaan met de laadtijd van de site. Een foto links of rechts, het maakt ZOO helemaal niets uit. Met een paar klikken is het ingesteld.

In ZOO zitten bookmarks voor heel veel social media. In de presentatie van Roel is terug te vinden hoe je precies die bookmarks instelt, die je zelf wilt laten zien. De bookmarks die je niet wilt gebruiken, schakel je simpelweg uit.

Templates

Om het uiterlijk van je blog te bepalen, heb je de keuze uit 4 templates die meegeleverd worden bij ZOO.

Verwijderen van blogs

Als beginnende ZOO-gebruiker maak je vast een flink aantal proefblog's aan om uit te vinden hoe het allemaal werkt. Hoe je die overbodig geworden blogs weer verwijdert is even zoeken, maar ook hiervan geeft Roel in zijn presentatie een uitleg.

Update en Nederlands taalpakket

Updaten van ZOO kan via 'Extensiebeheer'. Het installeren van het taalpakket is echter wat lastiger, omdat de taalbestanden via FTP geüpload moeten worden. De werkwijze wordt wederom in de presentatie uiteengezet.

Meer informatie

Informatie over ZOO, waaronder de presentaties van Roel Tiemersma en Sander Potjer, is terug te vinden op de site van onze werkgroep Joomla 1.7

HCC-Joomla! Heerenveen