JCE editor en ZOO

6 maart 2012
Berend Bouma en Roel Tiemersma

JCE editor

Twee onderwerpen op het programma deze avond. Berend Bouma nam het eerste deel van de avond voor zijn rekening met de JCE editor. Standaard wordt Joomla uitgerust met de vrij eenvoudige tekstverwerker TinyMCE. Met de uitgebreide mogelijkheden die JCE biedt voor de opmaak van artikelen en het invoegen van diverse media, als bijvoorbeeld afbeeldingen en video's is, deze editor eigenlijk onmisbaar.

jcezoo-kl1jcezoo-kl2

Tutorial

Berend leidde ons aan de hand van een door hem gemaakte tutorial door JCE. Daarbij kwamen allereerst de wijze van installeren en van het configuren van de editor zelf, de Mediabox en het taalbestand aan bod. Vervolgens liep Berend de plug-in parameters langs om daarvan de beste instellingen te geven. Alles is terug te vinden in de tutorial, die bij dit verslag ter beschikking wordt gesteld.

Extensies van NoNumber

7 februari 2012
Peter van Westen

Deze februaridag was niet bepaald een geluksdag voor Peter van Westen. Na ’s ochtends door zijn rug te zijn gegaan, sloot hij bij aankomst in Heerenveen ook nog eens zijn auto af met de sleutels erin. Helaas stond zijn laptop met zijn presentatie erop nu onbereikbaar in zijn afgesloten auto! Maar geen nood, Klipper installeerde snel even een Joomla! 2.5.1 demosite op diens eigen laptop, terwijl Peter zichzelf introduceerde bij de groep van 23 belangstellenden.

nonumber-kl00002nonumber-kl00003nonumber-kl00004

NoNumber

Peter maakt alweer 5 jaar extensies voor Joomla. De laatste 2 jaar als professioneel extensiebouwer, omdat hij merkte dat zijn extensies steeds populairder werden. Zijn 22 extensies, waarvan er 12 in de top 100 van de Joomla! Extensions Directory staan, zijn gratis te downloaden van zijn site www.nonumber.nl. Peter werkt nu nog met een vrijwillige licentie, maar stapt op korte termijn over op gratis en betaalde pro- versies. Zijn drijfveer achter het maken van zijn extensies was, dat hij bepaalde functionaliteiten in Joomla! miste of gemakkelijker wilde maken.

Veiligheid van je Joomla! website

3 januari 2012
Benno Stulemeijer (Klipper)

Hoewel alle feestelijkheden rond de jaarwisseling nog maar net achter de rug waren, wist Benno Stulemeijer (Klipper) met zijn onderwerp 'Veiligheid van je Joomla! website' toch 19 belangstellenden naar Heerenveen te lokken!

Veiligheid1veiligheid2

Hackers

Na eerst uitgelegd te hebben met welke verschillende types hackers en bedreigingen je als websitebouwer te maken kunt krijgen, vertelde Benno wat je kunt doen om je Joomla! website zo goed mogelijk te beveiligen. 100% veiligheid blijkt helaas niet te bestaan, maar je kunt het een hacker wel zo moeilijk mogelijk maken. Want, aldus Benno, hackers met snode plannen zijn vaak ook lui. Als het ze niet lukt om in een korte tijd in jouw site te komen, gaan ze liever naar een site waarbij dat sneller lukt.

Meertalige websites in Joomla! 1.7

6 december 2011
Marijke Stuivenberg

Het onderwerp 'meertalige websites maken in Joomla 1.7.3' mocht zich op 6 december 2011 in een grote belangstelling verheugen. Marijke Stuivenberg kon daarom aan 22 belangstellenden haarfijn uitleggen hoe je je website meerdere talen kunt laten ‘spreken’.

meertalig-kl00002meertalig-kl00003meertalig-kl00004

Meertalige websites met Joomla!

Was het in Joomla 1.5 alleen nog met de third party extensie Joom!Fish mogelijk om een site meertalig te maken, in Joomla 1.6 werden de eerste schreden gezet om de meertalige functie in de core van Joomla! zelf op te nemen. In Joomla 1.7.3 is deze functie zodanig uitgebreid dat een third party extensie overbodig is geworden en de meertaligheid prima in Joomla zelf is te realiseren. In de presentatie van Marijke wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de ontwikkeling van meertaligheid in Joomla! vanaf 1.5 tot en met 1.7.3.. Ook Joomla 2.5 zal mogelijk nog weer een verdere ontwikkelingen op dit gebied laten zien.

Social media en je website

1 november 2011
Berend Bouma

Op 1 november 2011 gaf @berend_bouma een presentatie over social media en je (Joomla!-)website voor 22 belangstellenden. De presentatie startte met een indringend Youtubefilmpje waarin werd weergegeven hoe razendsnel de social media, zoals bijvoorbeeld Twitter en Facebook, zich wereldwijd hebben verspreid en hoeveel gebruikers dit in korte tijd heeft opgeleverd. Ieder zichzelf respecterende ondernemer doet zichzelf tekort als hij of zij zich niet profileert op één van de beschikbare social media.

social-media-1a

Wat zijn social media?

“Social media is een verzameling van online communicatievormen en -technieken waarbij de geproduceerde media door en voor velen gemaakt wordt” is de definitie die hierover in de presentatie van Berend werd gegeven. Met het 'door en voor velen' werd ook direct één van de belangrijkste voordelen van social media duidelijk: het directe contact, en daardoor meer interactie, met je bezoekers.

Flexibel met CCK's

4 oktober 2011
Sander Potjer

Deze avond kreeg de samenwerking van de gebruikers-groep HCC Joomla! Heerenveen met JoomlaCommunity ook fysiek gestalte doordat wij Sander Potjer, een van de oprichters van JoomlaCommunity in Nederland, mochten begroeten als spreker. Dat een van de deelnemers het daardoor zelfs de moeite waard vond om de reis naar Heerenveen helemaal vanuit Breda te maken, was ook een erg leuke verrassing!

cck 1cck 2

CCK's

Sander leidde ons met behulp van een mooie presentatie door de wondere wereld van CCK extensies. Daar waar we het in Joomla! met één invoerveld  in de editor moeten doen, waardoor het soms lastig is om je tekst, plaatjes, video’s en downloads dáár te krijgen waar je ze wilt hebben, kennen CCK extensies de mogelijkheid van diverse soorten velden.

Onze start als #JUG0513 Heerenveen

6 september 2011
Benno Stulemeijer (Klipper)

Met hooggespannen verwachtingen keken we uit naar de bijeenkomst op 6 september 2011. Zou onze samenwerking met JoomlaCommunity nieuwe gezichten opleveren? Het was dan ook heel fijn om een paar nieuwe deelnemers in ons midden te mogen begroeten!

jc-gebruikersgroep-heerenveen

Joomla! 1.7. Wat is nieuw en hoe werkt het?

Benno Stulemeijer legde aan de hand van de Infographic (gemaakt door Sander Potjer) uit hoe de Joomla! CMS Development strategie eruit ziet en hoe de standaard of de lange termijn support van de verschillende versies werkt.

HCC-Joomla! Heerenveen