Veiligheid van je Joomla! website

3 januari 2012
Benno Stulemeijer (Klipper)

Hoewel alle feestelijkheden rond de jaarwisseling nog maar net achter de rug waren, wist Benno Stulemeijer (Klipper) met zijn onderwerp 'Veiligheid van je Joomla! website' toch 19 belangstellenden naar Heerenveen te lokken!

Veiligheid1veiligheid2

Hackers

Na eerst uitgelegd te hebben met welke verschillende types hackers en bedreigingen je als websitebouwer te maken kunt krijgen, vertelde Benno wat je kunt doen om je Joomla! website zo goed mogelijk te beveiligen. 100% veiligheid blijkt helaas niet te bestaan, maar je kunt het een hacker wel zo moeilijk mogelijk maken. Want, aldus Benno, hackers met snode plannen zijn vaak ook lui. Als het ze niet lukt om in een korte tijd in jouw site te komen, gaan ze liever naar een site waarbij dat sneller lukt.

Akeeba

De beveiling van je website bestaat uit 3 hoofdregels:

  • Zorg dat je hostingaccount neemt bij een betrouwbare hostingprovider. Niet iedere provider (reseller) is even betrouwbaar en/of werkt met een goed geconfigureerde serveromgeving.
  • Zorg altijd voor een actuele, geteste backup met Akeeba Backup
  • Beveilig je website: Maak je website oninteressant voor digivandalen. Zij zijn de oorzaak van bijna alle Joomla! websitehacks. Beveilig met Akeeba Admin Tools (Pro)

In het kader van dit verslag gaat het wat te ver om precies uit de doeken te doen hoe het allemaal werkt en bovendien kan niemand dat beter vertellen dan Benno zelf! Zijn hele presentatie is daarom te vinden in deze zeer lezenswaardige PDF. Hierin zijn ook diverse links te vinden, waaronder de links naar Akeeba Backup en Admin Tools (Pro).

HCC-Joomla! Heerenveen