Extensies van NoNumber

7 februari 2012
Peter van Westen

Deze februaridag was niet bepaald een geluksdag voor Peter van Westen. Na ’s ochtends door zijn rug te zijn gegaan, sloot hij bij aankomst in Heerenveen ook nog eens zijn auto af met de sleutels erin. Helaas stond zijn laptop met zijn presentatie erop nu onbereikbaar in zijn afgesloten auto! Maar geen nood, Klipper installeerde snel even een Joomla! 2.5.1 demosite op diens eigen laptop, terwijl Peter zichzelf introduceerde bij de groep van 23 belangstellenden.

nonumber-kl00002nonumber-kl00003nonumber-kl00004

NoNumber

Peter maakt alweer 5 jaar extensies voor Joomla. De laatste 2 jaar als professioneel extensiebouwer, omdat hij merkte dat zijn extensies steeds populairder werden. Zijn 22 extensies, waarvan er 12 in de top 100 van de Joomla! Extensions Directory staan, zijn gratis te downloaden van zijn site www.nonumber.nl. Peter werkt nu nog met een vrijwillige licentie, maar stapt op korte termijn over op gratis en betaalde pro- versies. Zijn drijfveer achter het maken van zijn extensies was, dat hij bepaalde functionaliteiten in Joomla! miste of gemakkelijker wilde maken.

Extension Manager

Om het installeren van de NoNumber extensies en het controleren op nieuwe versies te vergemakkelijken, installeer je als eerste de NoNumber Extension Manager. Daarna is het een fluitje van een cent om ook (alle) andere extensies te installeren.

Peter besprak, mede aan de hand van gestelde vragen, een aantal van zijn extensies:

Advanced Module Manager

Met Advanced Module Manager wordt het standaard module beheer van Joomla! ineens een stuk uitgebreider. Het is mogelijk om bijna alle instellingen die je maar kunt bedenken te maken voor het tonen van modules op je website. Zo kun je ervoor kiezen om een module alleen in de zomer of in de winter zichtbaar te maken of op de ene pagina wel en op de andere niet. Het is zelfs mogelijk om een module wel in Firefox, maar niet in Chrome (of andere browser) te laten zien!
Een aardige functie in de backend is om modules van een kleurcodering te voorzien en op kleur te sorteren. Zo zijn (bij elkaar horende) modules gemakkelijker terug te vinden, zeker als je veel modules in je site hebt geïnstalleerd. Alle extra functies kunnen ook weer apart uitgeschakeld worden, zodat een klant niet in de verleiding kan komen om destructieve experimenten uit te voeren, die je als websitebouwer liever niet ziet…

What? Nothing!

Wat valt er over deze plugin te zeggen? Niets eigenlijk! Dat is precies wat hij doet, al schijnen er nog mensen te zijn die daaraan twijfelen. In The Ultimate Guide is te vinden hoe deze plug-in geïnstalleerd moet worden. Lees dit eens rustig door. Als blijk van waardering voor deze extensie kun je een T-shirt kopen voor het luttele bedrag van € 297. De korting van 50% is hier al bij opgeteld!

Content Templater

Met Content Tempater kun je veel in artikelen gebruikte opmaak (bijvoorbeeld tabellen) en/of tekst vastleggen, zodat je het niet iedere keer weer helemaal opnieuw hoeft te maken. In de onder de editor staande keuzeknop kun je dan heel simpel de gemaakte content template kiezen en deze wordt ingevoegd in het artikel.

Snippets

Deze extensie is een handige tool om van te voren vastgelegde stukjes tekst in artikelen in te voegen. Deze stukjes tekst geef je een naam (snippet-id), bijvoorbeeld ‘copyright’, en in het artikel wordt deze snippet-id in snippet-tags (accolades) in de tekst ingevoegd. Dat ziet er dan zo uit: {snippet copyright}. In de frontend verschijnt het volledige stuk tekst. Je kunt zo ook dezelfde tekst heel gemakkelijk op verschillende plaatsen in je website terug laten komen, met alleen het gebruik van de snippettags en daartussen de snippet-id.

ReReplacer

ReReplacer is een zoek-en-vervangextensie. Vervang bijvoorbeeld in één keer alle woorden ‘Joomla’ in ‘Wordpress’ en je site gaat ineens volledig over Wordpress. De extensie verandert niets aan de database, waardoor het ook in ieder nieuw artikel werkt.

Sourcerer

De laatste extensie die Peter deze avond besprak was Sourcerer. Met deze extensie kun je onder andere HTML-code in een editor invoegen, zonder dat de editor deze code weer verwijdert en zonder dat je naar het codescherm hoeft te gaan. Voor de gevorderde gebruikers is het ook mogelijk om op deze manier PHP-scripts in te voegen. Een aantal PHP-scripts zijn ook te vinden in het NoNumber-forum.

Niet alle 22 extensies konden deze avond aan bod komen. Maar deze greep uit de verschillende uitbreidingsmogelijkheden maakt erg nieuwsgierig naar alle andere verrassende extensies van NoNumber!

Volgende bijeenkomst

In onze volgende bijeenkomst op 6 maart 2012 zullen Berend Bouma en Roel Tiemersma ons de vele mogelijkheden van de JCE editor en Zoo laten zien.

HCC-Joomla! Heerenveen