Joomla SEO en Google Analytics

8 januari 2013
Anja Hage

Deze keer een verslag van onze spreker Anja Hage zelf!

Op 8 januari heb ik een presentatie gegeven bij Joomla gebruikersgroep Heerenveen over Joomla 2.5 zoekmachine-optimalisatie (SEO) en de basis van Google Analytics. Een volle zaal. Erg leuk dat er zoveel geïnteresseerd waren in de presentatie!

seo-kl13seo-kl09

De presentatie begon met het uitgangspunt van SEO. Start met een plan! Zeker met een nieuwe website, maar ook als je al een website hebt. In het Joomla Webdesigner Magazine vertelt Brian Teeman daar ook meer over. Daar hoort een zoekwoordonderzoek zeker bij. Met welke zoekwoorden wil je graag (en heb je de meeste kans) dat je website via zoekmachines als Google gevonden en bezocht wordt? Met die zoekwoorden ga je je websitetechniek, -structuur en -inhoud optimaliseren.

Joomla ACL en ACL Manager

6 november 2012
ACL en de geschiedenis

Sander Potjer begon zijn presentatie met te vertellen wat Joomla ACL inhoudt en hoe dit door de jaren heen in de verschillende versies van Joomla is ontwikkeld. In ACL (Access Control List) wordt het toegangs- en rechtenbeheer geregeld van de website. Er worden de 'rangen' van de gebruikersgroepen in bepaald en welke delen van de website wel of niet te bekijken en/of te bewerken zijn door de gebruikers. Dat kan bijvoorbeeld ook één enkele component zijn, waartoe de gebruiker toegang heeft.

acl_kl1acl_kl2

Kende Joomla 1.5 alleen 7 vaste groepen gebruikers waarvan niet afgeweken kon worden (zoals super-administrator, administrator en auteur) en 3 toegangsniveau's (publiek, geregistreerd en speciaal), sinds Joomla 1.6 is het toegangs- en rechtenheer veel flexibeler en uitgebreider geworden. Zo kunnen er onbeperkt groepen gebruikers en toegangsniveau's worden aangemaakt. Dat maakt het ACL direct ook een stuk ingewikkelder!

Webteksten schrijven voor Joomla!

2 oktober 2012
Vreemde eend?

Ja, misschien wel een beetje een vreemde eend in de bijt van Joomla-onderwerpen. Maar ook een Joomlawebsite kan nu eenmaal niet zonder een tekst. En liefst een goede tekst, waarmee je je bezoeker de boodschap brengt die je ook hebt bedoeld. En Eric Tiggeler heeft van alles wat met tekstschrijven heeft te maken zijn beroep gemaakt. Wie beter dan hij kon ons alles over dit onderwerp vertellen?

webteksten_kl1webteksten_kl2webteksten_kl2

De Zeven Zwaarste en Zwartste zonden van de webschrijver

Na zich eerst voorgesteld te hebben, zette Eric direct maar de toon met deze sheet in zijn presentatie. Het is duidelijk, goede webteksten schrijven is nog niet zo gemakkelijk! Maar als je deze zeven zonden weet te vermijden, kom je een heel eind.

Migratie Joomla 1.5 naar 2.5

4 september 2012
EMMA-Design

Marie-Anne Melis begon haar presentatie met een korte introductie van zichzelf. Voordat zij in 2005 haar eigen bedrijf EMMA-Design startte, was zij werkzaam als project manager, functioneel/technisch ontwerper, programmeur en systeembeheerder. Sinds 2006 werkt zij met Joomla, toen nog Joomla 1.0.

migratie-kl2migratie-kl1migratie-kl3

Waarom migreren?

Er is een aantal redenen waarom migreren naar Joomla 2.5 is aan te raden. Zo noemt Marie-Anne de bugfixes die in de nieuwere versie van Joomla zijn doorgevoerd, eventuele veiligheidsproblemen die zijn opgelost of een veranderende hostingomgeving. Joomla 2.5 kent daarnaast nieuwe functionaliteiten, zoals de ACL, meertaligheid en ook een verbeterde categoriestructuur waarbij de secties zijn verdwenen.

HCC-Joomla! Heerenveen