Migratie Joomla 1.5 naar 2.5

4 september 2012
EMMA-Design

Marie-Anne Melis begon haar presentatie met een korte introductie van zichzelf. Voordat zij in 2005 haar eigen bedrijf EMMA-Design startte, was zij werkzaam als project manager, functioneel/technisch ontwerper, programmeur en systeembeheerder. Sinds 2006 werkt zij met Joomla, toen nog Joomla 1.0.

migratie-kl1migratie-kl1migratie-kl3

Waarom migreren?

Er is een aantal redenen waarom migreren naar Joomla 2.5 is aan te raden. Zo noemt Marie-Anne de bugfixes die in de nieuwere versie van Joomla zijn doorgevoerd, eventuele veiligheidsproblemen die zijn opgelost of een veranderende hostingomgeving. Joomla 2.5 kent daarnaast nieuwe functionaliteiten, zoals de ACL, meertaligheid en ook een verbeterde categoriestructuur waarbij de secties zijn verdwenen.

Op welke wijze migreren?

De manier waarop je je site kunt migreren hangt ook weer van een aantal factoren af. Als je site makkelijk kopieerbare content heeft, van geen of weinig extensies is voorzien en weinig gebruikers heeft, kun je ervoor kiezen om je site helemaal opnieuw te bouwen op een ‘schone’ Joomla 2.5 installatie.

Als je site echter veel uitgebreider is en veel gebruikers en/of extensies heeft, is het wellicht verstandiger om de site te migreren met een migratietool, zoals jUpgrade of SP Upgrade.

Voor welke manier van migreren je ook kiest, de template zal hoe dan ook aangepast moeten worden!

Stappenplan migratie

In de presentatie van Marie-Anne wordt een stappenplan beschreven hoe je het migreren van je site moet aanpakken. Download daarvoor de PDF van de presentatie!

Demonstratie

Ook al gaat het in de voorbereiding vaak goed, tijdens een presentatie wil het materiaal nog wel eens tegenwerken. :) Dat overkwam ook Marie-Anne, waardoor de migratie met jUpgrade iets minder soepel verliep dan het eigenlijk zou moeten. Achteraf bleek dit aan de configuratie van laptop en jUpgrade te liggen. Als je genoegen neemt met de standaardinstellingen, gaat het meestal goed.

Tips

In de presentatie worden ook tips gegeven die ervoor zorgen dat je migratie zo goed mogelijk verloopt. De belangrijkste is daarbij natuurlijk wel: maak eerst een backup van je website! En werk liefst ook met deze (geteste) backup, zodat er niets fout kan gaan met je oorspronkelijke website.

Template

Speciale aandacht behoeft de template van je website. Een heel handige tutorial over de aanpassingen die je moet doen om je template aan te passen voor Joomla 2.5 is te vinden op de website van Web-effect van Anja Hage.

HCC-Joomla! Heerenveen