Joomla SEO en Google Analytics

8 januari 2013
Anja Hage

Deze keer een verslag van onze spreker Anja Hage zelf!

Op 8 januari heb ik een presentatie gegeven bij Joomla gebruikersgroep Heerenveen over Joomla 2.5 zoekmachine-optimalisatie (SEO) en de basis van Google Analytics. Een volle zaal. Erg leuk dat er zoveel geïnteresseerd waren in de presentatie!

seo-kl13seo-kl09

De presentatie begon met het uitgangspunt van SEO. Start met een plan! Zeker met een nieuwe website, maar ook als je al een website hebt. In het Joomla Webdesigner Magazine vertelt Brian Teeman daar ook meer over. Daar hoort een zoekwoordonderzoek zeker bij. Met welke zoekwoorden wil je graag (en heb je de meeste kans) dat je website via zoekmachines als Google gevonden en bezocht wordt? Met die zoekwoorden ga je je websitetechniek, -structuur en -inhoud optimaliseren.

Joomla 2.5 SEO techniek

Algemene instellingen
Start met een goede webhosting waar de serverinstellingen juist staan ingesteld voor Joomla. En ga aan de slag met de basis Joomla SEO techniek. Deze instellingen kan je terugvinden via het Joomla controlepaneel -> algemene instellingen (als je Super Userrechten hebt). De instellingen staan ook in de Prezi van de presentatie onderaan de pagina en in de uitgebreide handleiding Joomla 2.5 SEO die je gratis ontvangt bij aanmelding voor de nieuwsbrief van Web-effect.

Google-SEO-kl

Snippet optimalisatie
De paginatitel, zoekmachinevriendelijke URL en omschrijving worden samen een snippet genoemd. De snippet is een belangrijke factor voor zoekmachine-optimalisatie. De paginatitel en URL in combinatie met belangrijke zoekwoorden. De omschrijving als 'call to action' om te verleiden vanuit Google door te klikken naar de website.

Joomla extensies

Er is een aantal extensies dat kan helpen bij zoekmachine-optimalisatie, bijvoorbeeld:

Joomla Content Editor
De JCE-extensie is niet alleen een gebruiksvriendelijke teksteditor, maar ook een handig hulpmiddel bij het plaatsen van afbeeldingen. Gebruik afbeeldingen met een duidelijke korte omschrijving als bestandsnaam. En vul bij alternate text ook een duidelijk omschrijving in, die niet alleen past bij de afbeelding maar ook bij de tekst op de pagina zelf.

Er wordt tijdens het zoeken in Google ook vaak gekeken naar afbeeldingen in de zoekresultaten of gezocht naar afbeeldingen. Dat kan voor bezoek naar de website zorgen. Standaard wordt in Joomla de map met afbeeldingen geblokkeerd voor de zoekmachines. Pas het standaard Joomla robots.txt-bestand aan voor Google, zodat afbeeldingen wel geïndexeerd kunnen worden.

Let op! Bij het automatisch updaten van Joomla kan het robots.txt-bestand weer overschreven worden met het standaardbestand en dan wordt de map met afbeeldingen weer geblokkeerd. Altijd even controleren na een Joomla update!

seo-kl08

Xmap
Met de Xmap-extensie kan je een sitemap op je website plaatsen. Een sitemap is handig voor de bezoekers van je website om in één overzicht alle pagina's van de website te bekijken. Maar een sitemap wordt ook voor zoekmachine-optimalisatie gebruikt. Zo kan een sitemap een handig hulpmiddel zijn voor nieuwe websites om sneller door de zoekmachines geïndexeerd te worden.

Zoekmachines kunnen door middel van de sitemap in één keer alle pagina's van de website vinden. Nieuwe pagina's, automatisch aan de sitemap toegevoegd, worden over het algemeen ook sneller gevonden.

Weblog
Goede informatieve teksten op je website zijn erg belangrijk. En regelmatig nieuwe teksten worden niet alleen door je (terugkerende) bezoekers erg gewaardeerd, maar ook door zoekmachines zoals Google. Schrijf interessante teksten met relevante zoekwoorden voor je doelgroep, zodat het voor je bezoekers duidelijk is wat jouw specialisme is.

Een aantal voordelen:

  • Meer verkeer naar je website: de blogteksten worden in zoekmachines gevonden door je doelgroep die op zoek is naar specifieke informatie of een oplossing voor een probleem. Natuurlijk kan je je blog ook promoten in een maandelijkse nieuwsbrief of via social media om een nog groter publiek te bereiken.
  • Meer conversies: met een goed gekozen strategie zorg je ervoor dat je blogs worden gelezen door je doelgroep. En trek je bezoekers naar je website die geïnteresseerd raken in je aanbod. Bezoekers die klant worden, vrijblijvend informatie aanvragen of eerst inschrijven voor je nieuwsbrief.
  • Meer naamsbekendheid als expert: door het schrijven van goede informatieve blogteksten, waarin je je kennis en expertise laat zien, bereik je je doelgroep en wordt je online zichtbaarheid steeds groter.

Er kan met standaard Joomla-artikelen een prima basisweblog opgezet worden. Eventueel aangevuld met extra opties voor reacties van lezers en social media buttons om je blog te delen. Daar kan je dan zelf een keuze in maken.

Ook zijn er complete (betaalde) weblogextensies voor Joomla beschikbaar, zoals onder andere Easyblog. Hier zitten al allerlei opties, die je dan niet meer apart hoeft te installeren.

seo-kl07seo-kl11

Linkbuilding strategie

Linkbuilding (inkomende links naar je website) is een belangrijke factor voor zoekmachines bij het bepalen hoe hoog de website in de (gratis) zoekmachine resultaten wordt weergegeven (pagerank). Links naar je website (backlinks) die makkelijk geplaatst worden (bijvoorbeeld op startpagina's) hebben vaak veel minder waarde dan backlinks vanaf een relevante website met een hoge pagerank, waar veel meer moeite voor gedaan moet worden om een link geplaatst te krijgen.

Zorg vooral voor unieke interessante content (zoals teksten, video's, e-books, infographics) op je website en word een echte expert in jouw branche!

Google Analytics

Omdat er altijd veel te vertellen valt over Joomla zoekmachine-optimalisatie, heb ik het gedeelte Google Analytics tijdens de presentatie bij Joomla gebruikersgroep Heerenveen heel basic gehouden. Instellingen die besproken zijn tijdens de presentatie zijn terug te vinden in de Prezi.

Prezi-presentatie:

HCC-Joomla! Heerenveen