Verslag thema-avond 6 november 2018

'Een avond HikaShop'


Eric Beerninkhikashop geeft een presentatie over ‘HikaShop – Webshop voor Joomla’. Eric toont eerst een aantal slides met handige informatie en een aantal aandachtspunten. HikaShop is beschikbaar in een aantal verschillende versies: HikaShop Starter (de gratis versie), HikaShop Essential en HikaShop Business (beide betaalde versies).

Waarom zou je voor HikaShop kiezen? HikaShop is stabiel, zowel in werking als in ontwikkeling. Ze hebben goede support. Ook is HikaShop erg flexibel in gebruik omdat je onder andere gemakkelijk gebruik kunt maken van template overrides.

Na de slides gaat Eric live aan de slag met de installatie van HikaShop.Na het installeren van HikaShop voert Eric de Wizard uit (via Component HikaShop). Het meeste blijft standaard ingesteld, met uitzondering van de locatie, het BTW-percentage en het producttype. Voor de demo kiest Eric voor het installeren van voorbeelddata.

Vervolgens gaat hij via Component HikaShop / Dashboard / Systeem / Configuratie de diverse instellingen van HikaShop instellen.

Via betaalopties voegt Eric de benodigde betaalplugins toe. Eric heeft vooraf de plugin van cciDEAL geïnstalleerd, en kan deze ook als betaaloptie kiezen. Ook kun je hier de betreffende betaalplugin volledig naar wens instellen.

Via verzendmethodes kun je vervolgens de verschillende verzendmethodes definiëren.

Bij de valuta staat de Euro als standaardvaluta geselecteerd. Je kunt hier ook de opmaak van de bedragen instellen.

Verslag thema-avond 2 oktober 2018

'De Joonext-template op een Wamp-webserver'

thema-avondHet onderwerp van deze thema-avond is: ‘De Joonext-template op een Wamp-webserver’. We borduren daarmee voort op de Joonext-template, waarmee we op 4 september kennis hebben gemaakt. Na de presentatie van Maarten Blokdijk vorige maand zijn er al heel wat mensen enthousiast aan de slag gegaan met deze template. Maar hoe installeer je de template op een lokale server (localhost) op je eigen laptop of desktop?

Als je gebruik wilt maken van Joonext, dan moet de Joomlawebsite waarop je deze template wilt gebruiken in de root van de server staan. Bij een lokale server is dit echter lastig te realiseren.

Wampserver biedt een grafische omgeving voor het beheren / aanmaken van virtual hosts. Door middel van een virtual host is het wel mogelijk om de Joonext-template lokaal te gebruiken.

Voordat je Wampserver installeert, is het noodzakelijk om eerst de diverse c++ runtimepackages van Microsoft te installeren.

Berend heeft een document samengesteld met daarin de installatiestappen van de Wampserver en een beschrijving van het aanmaken van een virtual host. Dit document vind je op onze website. Eric heeft een beschrijving gemaakt van het begrip virtual host. Deze uitleg is een onderdeel van het document met de installatiestappen van de Wampserver.

Verslag thema-avond 4 september 2018

'Werken met een gratis template voor Joomla'

Maarten Blokdijk verricht de aftrap van het nieuwe seizoen met zijn presentatie over ‘Werken met een gratis template voor Joomla’. Hij maakt voor deze presentatie gebruik van een door hemzelf gebouwde template, die gratis van zijn website is te downloaden. Ook tijdens de Joomladagen 2018 heeft Maarten hierover een presentatie verzorgd. Hij had nu echter de hele avond tot zijn beschikking, zodat hij dieper op de materie in kon gaan.

templateMaarten Blokdijk heeft in het verleden de Protostar Plus-template gebouwd, die al een hele vooruitgang was ten opzichte van de standaard Protostar-template. Maar deze template kende nog enkele beperkingen, zoals het niet kunnen benutten van de volledige breedte en beperkte moduleposities.

Maarten heeft vervolgens besloten om een nieuwe template te bouwen (Joonext.com), waarbij de volledige breedte te gebruiken is. Ook zijn de beschikbare moduleposities aanzienlijk uitgebreid. Voor het gebruik van de template is geen of weinig codeerkennis nodig. Via de instellingen op de backend laat de vormgeving van de template zich gemakkelijk configureren. Maar Maarten heeft ook de mogelijkheid ingebouwd voor het toevoegen van eigen code. Dat maakt de template geschikt voor zowel de beginnende als de meer doorgewinterde Joomlagebruiker.

De template is te downloaden van de website joonext.com, inclusief 3 essentiële modules. Ook vind je op deze website de instructies over het installeren en gebruik van de template.

HCC-Joomla! Heerenveen